Nina opdagede egen ADHD efter søn fik diagnose: - Genkendte nogle ting

Nina opdagede, at hun selv havde ADHD, efter at hendes femårige søn fik diagnosen

02:44

I Nina Rasmussens familie kender de alt til diagnosen ADHD. For begge Nina Rasmussens børn har ADHD, og så har hun også selv fået stillet diagnosen.

- Der er helt klart nogle udfordringer, det er der ikke nogen tvivl om, fordi vi kan ikke bare være impulsive på samme måde. Jo, det kan vi da godt, men det har kæmpe konsekvenser energimæssigt, siger Nina Rasmussen.

Læs også Pigerne bliver overset: Marie-Louise fik konstateret ADHD som 22-årig

Nina Rasmussens søn fik stillet diagnosen, da han var fem år gammel. Og det var her hun selv blev opmærksom på, at hun kunne genkende nogle af tingene ved sig selv.

- Der var et indre kaos og hurtig på aftrækkeren. Jeg var rimelig impulsstyret, og jeg kunne genkende nogle ting, siger Nina Rasmussen til TV2 ØSTJYLLAND.

01:10

17-årige Jakob dribler sig væk fra ADHD-problemerne. For ham er fodbolden en vej væk fra konflikter, raseri og manglende koncentration.

Luk video

Hun opsøgte derfor sin egen læge, men fik i første omgang at vide, at der nok ikke var noget om snakken. Men Nina Rasmussen var vedholdende og tog til lægen igen.

- Nu vil jeg faktisk gerne, at vi prøver at få det tjekket. For jeg tror altså, at der er noget. Hun kunne jo så godt se, at nå, ja hun havde været der en gang før, siger Nina Rasmussen. 

Læs også Vi tester seks fordomme: Kan junkfood og slik give ADHD?

Flere forældre opdager diagnosen, når børnene får ADHD

Hos Center for ADHD i Aarhus kan de godt nikke genkendende til Nina Rasmussens historie.

Her fortæller psykolog Luise Bæk Bomme, at hun vurderer, at for hvert tiende barn, der er en del af et gruppeforløb hos Center for ADHD, bliver en forældre også opmærksom på symptomer hos dem selv.

- Der er en del forældre, som først begynder at se nogle af trækkene ved dem selv, når de kommer her (på Center for ADHD, red.), siger Luise Bæk Bomme.

Og det giver god mening, at forældre til børn med ADHD selv kan have lidelsen. 

ADHD kan nemlig være arveligt. ADHD-foreningen skønner, at mellem en og tre procent voksne i Danmark er diagnosticeret med ADHD, mens det for skolebørn gælder to til tre procent.

07:19

VIDEO: Se hele interviewet med psykolog Luise Bæk Bommen fra Center for ADHD i Aarhus.

Luk video

Tackler opdragelsen anderledes

Selvom et liv med ADHD kan give mange udfordringer i hverdagen, så har diagnosen givet Nina Rasmussen et andet syn på, hvordan hun vil opdrage sine børn.

- Jeg tackler helt klart opdragelse anderledes efter jeg selv har fået stillet diagnosen, end før jeg fik stillet diagnosen, fordi jeg har fået en helt anden forståelse for, hvorfor hverdagen en gang i mellem kan være svær, siger Nina Rasmussen.

Læs også Psykolog: Forældre opdager egen ADHD når deres barn diagnosticeres