Nils Malmros fortæller om konens psykose

I programserien 'Mit Andet Jeg' fortæller Nils Malmros i denne uge om, hvordan han holder foredrag i hele landet

'Mit Andet Jeg' er et program, der viser en række kendte østjyder fra en anden side, end den vi kender dem bedst for. I denne uge er turen kommet til filminstruktøren Nils Malmros, som turnerer landet rundt for at holde foredrag.

Et væsentligt emne i disse foredrag er filmen Sorg og Glæde fra 2013, der er instruktørens mest personlige film til dato. Den skildrer den sande historie om hans kone, Marianne Tromholt, der i en psykotisk tvangshandling slog parrets datter ihjel:

- En lørdag eftermiddag skulle jeg til Fyn og holde foredrag. Jeg får min svigermor, der bor lige i nærheden til at komme og være der, imens jeg er væk. Og - af mig - fortsat uforståelige grunde går hun igen, og lader min kone være alene med vores barn. Og i et anfald af akut psykotisk tvangshandling er det, hun dræber vores barn, fortæller Nils Malmros i 'Mit Andet Jeg'.

Marianne Tromholt blev indlagt på en psykiatrisk afdeling og fik diagnosen psykose. Men for Nils Malmros har der aldrig hersket tvivl om, at konen var uskyldig. Forstået på den måde at folk, der er psykotiske, ikke bærer skyld for deres handlinger.

Det handlede om, at hun skulle blive rask. Og det blev hun. Parret er stadig sammen i dag og som tak for, at Nils Malmros reddede sin hustrus liv, har han som en slags gave fået lov til at fortælle om tragedien i sine foredrag:

- Hun havde dog et lille aberdabei: "Kan du ikke fortælle det uden, at det sker?". Og så var der ligesom ikke rigtig nogen gave alligevel. Det gik jeg selvfølgelig der og grundede over, indtil jeg blev klar over, at jo, det er måske netop den rigtige måde at fortælle det på. Ved at lade historien starte der, hvor det er sket. Således, at det ikke er en spændingshistorie om, hvorvidt det sker eller ikke sker, for det er sket.

Du kan høre Nils Malmros fortælle i videoen øverst eller se med i aften klokken 19.50 på TV 2 | ØSTJYLLAND.

20210415-173225-L-1920x1280we

Forsamlingsloft, stadiontilskuere og idræt: Aftale rykker genåbning frem

Gellerup boligblok

To Aarhussogne i fare for tvangsnedlukning

forår vinter blomster

Nu kommer forårsvarmen

Lige nu
øl alkohol bar værtshus fadøl

liveblog Ministerie bekræfter: Værtshuse og barer åbner også

bil og josefine

Cykelsti stopper brat: Cyklister må køre på fragthovedåre

20210330-141423-L-1920x1342we

Regeringen er klar til at genåbne mere

Dagens mest læste