Nekrolog: Tidligere Aarhus-borgmester Thorkild Simonsen er død

Den mangeårige borgmester i Aarhus er død efter længere tids sygdom, oplyser hans familie.

Tidligere Aarhus-borgmester og indenrigsminister Thorkild Simonsen (S) er død. Han blev 96 år.

Det oplyser hans familie til TV 2.

Han døde i sit hjem i Risskov efter længere tids sygdom, lyder det.

Han sad i byrådet i Aarhus mellem 1966 og 1997, de sidste 15 år som borgmester i Aarhus. Han blev efterfulgt af Flemming Knudsen (S).

I 1997, i en alder af 71 år, blev han overraskende hentet ind som indenrigsminister i Poul Nyrup Rasmussens (S) regering. Det var en post, han havde i to og et halvt år.

I 2005 kom han igen til at spille en rolle politisk, da han blev hentet ind som neutral opmand i forbindelse med strukturreformen.

Her skulle han løse stridighederne i de kommuner, som ikke kunne blive enige om frivillige aftaler om sammenlægning med nabokommunerne.

Thorkild Simonsen har også stået i spidsen for Kommunernes Landsforening i sammenlagt ni år.

Daværende indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og fhv. indenrigsminister Thorkild Simonsen efter et møde i ministeriet om kommunesammenlægninger i marts 2005.
Daværende indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og fhv. indenrigsminister Thorkild Simonsen efter et møde i ministeriet om kommunesammenlægninger i marts 2005. Foto: Morten Juhl/Ritzau Scanpix og TV2 ØSTJYLLAND

- Den bedste borgmester som Aarhus har haft

Thorkild Simonsen var blandt andet manden bag Musikhuset i Aarhus, der i år fylder 40 år, hvilket blev fejret med en folkefest lørdag den 27. august – præcis 40 år efter åbningen. Festen blev dog uden Thorkild Simonsen.

Imens Thorkild Simonsen var borgmester, besluttede byrådet blandt andet også, at kunstmuseet Aros skulle opføres.

BLÅ BOG: Thorkild Simonsen

Den tidligere bykonge i Aarhus og socialdemokrat Thorkild Simonsen er død, 96 år gammel.

Fødested: 
Sønder Rubjerg i Vendsyssel.

Uddannelse: 
Thorkild Simonsen blev uddannet maler i 1945. Herefter uddannede han sig til lærer og arbejdede som sådan i de følgende år. Mellem 1964 og 1970 var han skoleinspektør i Aarhus.

Karriere: 
Thorkild Simonsen var fra 1966 til 1997 medlem af Aarhus Byråd. Fra 1982 til 1997 var han borgmester. 

Desuden har han haft en række tillidshverv i Socialdemokratiet, og han var medlem af partiets hovedbestyrelse fra 1986 til 1992 og igen i 1994.

Fra 1978 til 1997 var han medlem af Kommunernes Landsforening. I årene 1979 til 1982 og 1986 til 1992, var han formand.

Mellem 1997 og 2000 var han indenrigsminister i Poul Nyrup Rasmussens regering.

Kilder: lex.dk og Ritzau

Han var kendt for at have en evne til at tale med og lytte til alle. Hans valgsprog var "ikke alle med en anden holdning end din egen kan være idioter."

På Twitter skriver den nuværende finansminister Nicolai Wammen (S), som også har en fortid som borgmester i Aarhus, at hans "ven, mentor og politiske bedstefar" er død.

Han kalder ham samtidig den bedste borgmester, som Aarhus har haft.

Thorkild Simonsen havde ry for at tale med og hilse på alle. Her støder han i 1999 ved et tilfælde på bokseren Brian Nielsen i Scandinavian Congress Center, hvor sidstnævnte skulle bokse, og indenrigsminister Thorkild Simonsen havde et møde.
Thorkild Simonsen havde ry for at tale med og hilse på alle. Her støder han i 1999 ved et tilfælde på bokseren Brian Nielsen i Scandinavian Congress Center, hvor sidstnævnte skulle bokse, og indenrigsminister Thorkild Simonsen havde et møde. Foto: Erik Jepsen/Nf-Nf/Ritzau Scanpix

Skal bisættes fra Aarhus Domkirke

Thorkild Simonsen blev født i Vendsyssel. Han var uddannet malersvend, men han tog senere en læreruddannelse og blev også skoleinspektør.

Han har tidligere fortalt til Aarhus Stiftstidende, at han meldte sig ind i Socialdemokratiet som ung, fordi han blev inspireret af de socialdemokrater, han mødte i Aarhus.

For nylig kom Thorkild Simonsen i aflastning på plejehjemmet Hørgården i Risskov, da den tidligere borgmester var syg. Han havde mistet stemmen og var svær at forstå, oplyste hans hustru Edny Simonsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Thorkild Simonsen efterlader sig sin hustru, som han var gift med i 68 år, to døtre samt børnebørn og oldebørn.

I 2000 stillede Thorkild Simonsen op til fotografering ved hjemmet i Risskov sammen med hustruen Edny Simonsen. Anledningen var, at han nu var pensioneret oven på to et halvt år som minister. Han skulle dog gøre comeback på den politiske scene et halvt årti senere i forbindelse med kommunalreformen.
I 2000 stillede Thorkild Simonsen op til fotografering ved hjemmet i Risskov sammen med hustruen Edny Simonsen. Anledningen var, at han nu var pensioneret oven på to et halvt år som minister. Han skulle dog gøre comeback på den politiske scene et halvt årti senere i forbindelse med kommunalreformen. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Familien oplyser til TV 2, at Thorkild Simonsen vil blive bisat fra Aarhus Domkirke. Det vides endnu ikke hvornår.

TV2 ØSTJYLLAND besøgte i 2016 Thorkild Simonsen, da han fyldte 90 år, og fik blandt andet en snak om hans virke som politiker og hans efterhånden lange liv. 

Her fortalte han om, at han havde sørget for gravsten, og han vidste også, hvad der skulle stå på den - på nær datoen bemærkede han med sit vanlige lune.

Se indslaget her: