Nedlagt Psykiatrisk Hospital helt forvandlet: Det skal det bruges til nu

De første beboere kan nu flytte ind i den nye bydel Bindesbøll, der lige nu bygges på den grund, der tidligere husede Psykiatrisk Hospital i Risskov.

Det 170 år gamle hospital flyttede til Skejby i 2018. Nu opføres en ny bydel på den efterladte grund. Foto: Bo Amstrup - Ritzau Scanpix

I 2018 flyttede Psykiatrisk Hospital i Aarhus fra Risskov til Skejby for at gøre plads til den nye bydel, Bindesbøll Byen.

Og efter halvandet års byggeri kan de første beboere nu flytte ind på den grund, der i 170 år husede borgere med psykiske lidelser.

Det er bygherren KPC, som står for opførslen af boligerne, der består af 41 to-etagers rækkehuse på mellem 122 og 159 kvadratmeter.

Home i Egå-Risskov har stået for salget af de nyopførte rækkehuse.

- Vi har været i gang siden januar sidste år. Der var 41 boliger i alt, og nu mangler vi blot 3, så det er gået over alle forventninger, siger salgschef Torben Rask til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Tidligere borgmester og kommunaldirektør er politianmeldt

En historisk grund

Det er på mange måder en historisk grund, som de nye boligejere i Bindesbøll køber sig ind på.

Psykiatrisk Hospital i Aarhus blev indviet helt tilbage i 1852. Dengang under navnet 'Helbredanstalten for Sindssyge i Nørrejylland' eller 'Jydske Asyl' i folkemunde.

Forholdene for de indlagte på Psykiatrisk Hospital har ikke alle dage været lige god. Her beroligende sprøjter fra en museumsudstilling. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Ifølge Aarhus-Wiki gjorde stedet op med de indtil da kummerlige forhold, som psykisk syge indtil da var underlagt i dårekistesystemet, hvor det i høj grad handlede om opbevaring frem for behandling.

Bygningsarbejdet blev først forestået af arkitekt Frederik Ferdinand Friis, men siden overgik arbejdet til arkitekt Gotlieb Bindesbøll, der altså nu er ophavsmand til den nye bydels navn.

Den ikoniske arkitekt Hack Kampmann er også en del af stedets lange historie, da han fungerede som bygningsinspektør i forbindelse med opførelsen af de første funktionærboliger på stedet i 1892.

Det moderne navn, Psykiatrisk Hospital, blev tildelt i 1976.

Læs også Niårig blev smidt af bussen: Skole ringede til mor, fordi han ikke var dukket op

Glæder sig til at byde velkommen

Hospitalsgrunden bliver nu omdannet til i alt 1.200 boliger. Lige nu står 41 af dem klar til indflytning, og de første nye beboere får overrakt nøglerne i morgen.

- Det er en helt fantastisk følelse. Vi glæder os til at kunne byde dem velkommen, siger Torben Rask.

Salgschef i Home Egå-Risskov, Torben Rask, glæder sig til, at han i morgen kan overrække de første beboere nøglerne til boligerne i den nye bydel.

Bindesbøll-bydelen ligger ved både strand, skov og park, og selvom bygningsprojekterne fortsætter, så er det ikke noget, der ifølge salgschefen vil genere de nye beboere.

- Byggearbejdet på den her side af vandet står færdigt, og det er jo netop beliggenheden, som de nye beboere har værdsat, siger han.

Det er ifølge ham borgere over hele aldersspektret, der i morgen flytter ind i den nye bydel. Lige fra unge med børn til pensionister.

Læs også Efter kritik af plejehjem: Nu skal skjulte optagelser i Landsretten