Museum Ovartaci reddet fra lukning

Aarhus Byråd har onsdag valgt at frede Museum Ovartaci fra en lukning

Museum Ovartaci fortsætter i nye rammer i det nordlige Aarhus.

Museum Ovartaci på Risskov Psykiatrisk Hospital har været truet af lukning siden sidste år. Men nu kan medarbejderne ånde lettet op.

Aarhus Byråd behandlede onsdag en indstilling om endegyldigt at redde museet. Byråd valgte at frede museet fra en lukning.

Læs også Ildsjæl samler ind til Museum Ovartaci

Museet videreføres som en selvejende institution med offentligt tilskud. Det betyder, at museet får et permanent driftstilskud fra det offentlige. 

Jeg kender rigtig mange af de mennesker, der har arbejdet på Ovartaci, og jeg er bare glad for, at de har tryghed nu.

Thomas Medom (SF)

Museet huser en samling værker lavet af patienter på Psykiatrisk Hospital, og samtidigt hjælper museet også mennesker med psykiske lidelser. Mange af medarbejderne har selv en psykiatrisk diagnose.

- Jeg kender rigtig mange af de mennesker, der har arbejdet på Ovartaci, og jeg er bare glad for, at de har tryghed nu, siger rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse Thomas Medom (SF) til TV2 ØSTJYLLAND.

Tilfreds Aarhus-rådmand

I mange år har Region Midtjylland stået for driften af museet. Men i fjor kom det frem, at man i regionen ikke længere vil betale for driften af museet fra 2017. Derfor foreslog SF, at Aarhus Kommune i stedet støttede driften.

Thomas Medom meget tilfreds ovenpå byrådets beslutning. 

Læs også Ovartaci ikke reddet: Men der er politisk velvilje fra byrådet

- Det er jo et museum, som formidler psykisk sygdom. Men også laver noget kunst, som har rigtig høj kvalitet. Og så er det en arbejdsplads, som er med til at få nogle mennesker med psykisk sårbarhed til at få det bedre igen, siger rådmand Thomas Medom (SF).

Museet er opkaldt efter kunstneren Ovartaci, der selv var patient på hospitalet i 56 år. I dag hjælper museet også mennesker med psykiske lidelser.

Fremover kommer museet til at ligge på Journalisthøjskolen på Oluf Palmes Allé i det nordlige Aarhus.

00:43

VIDEO: Se en reportage fra Museum Ovartaci her. Videoen er fra januar i år. Video: Palle Hansen

Luk video