Museum hjælper ældre

Den Gamle Bys erindringslejlighed er fuldt booket i hverdagene, men nu får interesserede en mulighed for at se lejligheden og få et indblik i arbejdet med erindringsformidling

Foto: Thorsten Overgaard, Den Gamle By

I weekenden åbner Den Gamle By i Aarhus op for byens erindringslejlighed.

Til hverdag er det ikke muligt for byens besøgende at se lejligheden, da den hver dag er booket til kurser og besøg fra byens ældre med demens.

Erindringslejligheden har eksisteret i tre år, i den form den har nu. Den er indrettet med henblik på at genkalde minder hos de ældre. Rummene er lyse og luftige som et pænt middelklassehjem i midten af 1950'erne, det vil sige den tid, hvor de fleste af erindringsformidlingens gæster med demens var unge og stiftede familie, fordi det er den tid, de har flest minder fra.

- Den er en stor succes, siger Henning Lindberg, der afdelingschef for det levende museum og erindringsformidling.

Den Gamle By er det eneste museum, der arbejder med erindringsformidling. Konceptet er nu blevet eksporteret til Norge, Sverige og Ungarn, og museet er i gang med et internationalt samarbejde, hvor man arbejder for at udbrede viden om erindringsformidling.

Der åbent for rundvisning i lejligheden både lørdag og søndag. Rundvisningen booker man i billetsalget til Den Gamle By.

I en tidligere version af denne artikel nævnte vi forskningsresultater vedrørende erindringsformidling, men redaktionen er efterfølgende blevet gjort opmærksom på, at der endnu ikke er evidens for disse resultater.