Museum er træt af at vente: Nu laver de museum på trods
Kvindemuseet i Aarhus er træt af at vente på, at de må åbne igen. Derfor gør de det nu muligt for folk, at få museet på besøg.
Efter lang tids nedlukning er Kvindemuseet i Aarhus nu ved at miste tålmodigheden.
De savner at se deres brugere i øjnene, så nu gør de det muligt for folk at opleve museet i baghaven, på skolen eller i virksomheden.
- Vi er rent ud sagt trætte af at vente, og vi savner vores brugere og at gøre det, vi er sat i verden for. Det her er en aktivistisk måde, hvorpå vi kan lave museum på trods, siger museumsdirektør, Julie Rokkjær Birch, til TV2 ØSTJYLLAND.
- Vi har tænkt i, hvordan vi kan omstille vores forretningsmodel under corona-forhold, så vi kan bedrive museum og skabe indtjening, når man må være ingen eller få på selve museet.
Kvindemuseet har fundet frem til at lave et museum takeaway-koncept, hvor de på en måde tilbyder de samme ting, som man ville møde, hvis man kom på museet under normale omstændigheder.
Viden, oplevelse og dialog om kønnenes kulturhistorie.
- Det er sådan en slags copy-paste af Kvindemuseet. Helt konkret tilbyder vi, at man kan vælge ud fra en menu, som indbefatter alt fra små korte oplæg til større heldagsaktiviteter – som for eksempel vores mobile pop-up museum på hjul, siger museumsdirektøren.
- Vi tilpasser også gerne menuen, hvis folk har særlige ønsker.
Radikal ændring af museer fremover
Julie Rokkjær Birch pointerer, at der ikke er nogen tvivl om, at det er en alvorlig situation for rigtig mange virksomheder og attraktioner.
Men hun tror, at hvis man tager de konstruktive briller på og er villig til at navigere og agere agilt, så kan de omstillinger, krisen sætter i gang, være særdeles langtidsholdbare – og frugtbare.
- Under alle omstændigheder tror jeg, at krisen radikalt vil ændre måden, vi tænker og driver museer på.
Har allerede mistet en million
Ligesom mange andre, er Kvindemuseet dog også ramt på økonomien. I marts, april, maj og juni har de beregnet et indtægtstab på cirka en million.
- Det er alvorligt i sig selv, men vores prognoser for resten af 2020 ser heller ikke for gode ud – åbent eller ej, siger Julie Rokkjær Birch.
Nu vil de altså forsøge at tjene penge ved at tilbyde brugerne at få museet på besøg.
Og ifølge Museumsdirektøren ligger det ikke helt unaturligt for dem at tænke i de baner.
- Kvindemuseet har sgu altid sprængt rammerne. Vi betragter os som en platform, der laver public service on location, off location og online. Og det digitale har vi naturligvis også dyrket til fulde her under krisen, siger Julie Rokkjær Birch og fortsætter:
- Men alt det digitale bliver jo også lidt fladt i længden.
'Til hvis man savner at være 'woke'
Derfor kan man nu bestille både foredrag, powertalks, pop-up museum og undervisning – både i og udenfor Aarhus Kommune. De har allerede fået flere henvendelser.
- Flere skoler er allerede interesserede – også private efterspørger powertalks om køn, ligestilling og mangfoldighed. Dem kan jeg altså anbefale, hvis man er gået lidt coronakold og savner at være 'woke', siger museumsdirektøren.
Kvindemuseet garanterer, at de holder behørig afstand og kan tage både sprit, viden og historisk gods med i kufferten.
- Når folket ikke kan komme på museum, må museet komme ud til folket.
Hvis man er interesseret i en to-go museumsoplevelse, kan man skrive til info@kvindemuseet.dk.