Mundbind ankommer til Aarhus: Her kan du købe dem

Søndag ankommer de første forsyninger af i alt fem millioner mundbind fra det nationale lager til Aarhus.

Matas i Bruuns Galleri i Aarhus modtog i dag tusinder af mundbind og kunderne stod i kø for at købe dem. Foto: Kim Haugaard/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Fem millioner mundbind er på vej til Aarhus og ankommer søndag omkring kl. 14.

Det skriver Aarhus Kommune i en pressemeddelelse.

Læs også Fem millioner mundbind på vej mod Aarhus

Mundbindene, der af den såkaldte type 1 mundbind, vil løbende blive distribueret til en række butikker i Aarhus, hvor de bliver solgt i 50 stk. pakninger. I Matas kommer prisen til at ligge på 99 kr. pr. pakning.

Læs også Mette Frederiksen: - Man skal indstille sig på en ny hverdag

- Vi gør nu en samlet indsats for at komme manglen på mundbind til livs. I løbet af eftermiddagen kommer den første sending af de nye forsyninger på i alt fem millioner mund til salg, så der igen er mulighed for at alle kan føle sig tryg i trængslen og i den kollektive trafik i Aarhus, siger borgmester i Aarhus Kommune, Jacob Bundsgaard (S), i en pressemeddelelse.

HER KAN DU KØBE MUNDBINDENE I AARHUS

Fra søndag:

I Matas-kædens butikker i Bruuns Galleri, Storcenter Nord og Søndergade 32 (Strøget).

Fra mandag:

Alle Matas-kædens butikker i Aarhus Kommune.

Fra mandag:

Apoteker i Aarhus Kommune.

Mange butikker melder udsolgt

Den store efterspørgsel på mundbind i Aarhus Kommune er opstået, efter at et stigende smittetal fredag fik sundhedsmyndighederne til at stille krav om brug af mundbind, når man benytter sig af den kollektive trafik. Det gælder foreløbigt de næste 14 dage.

Læs også Hvilken type mundbind skal du købe? Få svaret her

Siden har mange butikker i Aarhus meldt udsolgt af mundbind.

00:29

VIDEO: Se her, hvordan du håndterer et mundbind korrekt. 

Luk video

Nu kommer de fem millioner mundbind til Aarhus som led i samarbejde mellem Den Nationale Operative Stab, Region Hovedstaden og Aarhus Kommune, og det betyder altså at detailhandlen i Aarhus med virkning fra i dag kan sælge ud af mundbindene fra de nationale lagre.

Læs også Kan jeg få en bøde for ikke at have mundbind på?

- Jeg synes, det er flot, at detailhandlen resolut træder til og samarbejder med kommunen og de statslige myndighederne om nye løsninger. Det er netop den indsats, vi har brug for, når vi sammen skal slå epidemien ned i Aarhus og i resten af Danmark, siger Jacob Bundsgaard (S).

Hvad er forskellen på mundbind af type 1, 2 og 3?

Alt efter mundbindenes filtreringsevne kan de hedde type I, type II eller type IIR. Her er forskellen på de tre typer ifølge Webapotektet.

Type IDenne type mundbind mindsker risikoen for smitte fra bæreren. Mundbindet kan derfor anvendes af personer med covid-19 samt af personer, som er mistænkt for at være smittet med covid-19 for at beskytte andre.

Type IIMundbind type II mindsker risikoen for smitte begge veje; både fra bæreren og til bæreren. Denne type anvendes af sundhedspersonale ved kontakt med personer med covid-19 og personer, som er mistænkt for at være smittet med covid-19.

Type IIRDenne type mindsker ligeledes risikoen mod smitte fra begge veje; både fra bæreren og til bæreren. Disse mundbind anvendes af operationshold.

Maskerne er til engangsbrug, og du skal derfor udskifte dem efter brug, eller hvis den bliver våd eller beskidt.

Lægemiddelstyrelsens guide til, hvordan du finder de korrekte CE-mærkede mundbind. Foto: Lægemiddelstyrelsen