Mulige fejl i efterforskning af voldtægt: Politidirektør overrasket

Der er sandsynligvis begået alvorlige procedurefejl i Østjyllands Politis efterforskning af en voldtægtssag

En voldtægtssag ved landsretten i Aarhus har taget en uventet drejning, efter at forsvareren kræver byretsdommen ophævet.

I juni blev en 34-årig ukrainsk mand idømt otte års fængsel i Aarhus Byret for blandt andet tre voldtægter. Sagen blev anket til landsretten, hvor forsvareren nu har klaget over en række angiveligt alvorlige procedurefejl i forbindelse med efterforskningen.

En efterforsker har ifølge forsvarsadvokaten forbrudt sig med flere regler. Nu kræver han dommen ophævet og sagen behandlet på ny.

Læs også Mand sigtet for voldtægt i Horsens har meldt sig selv

- Jeg fik en fornemmelse af, at noget ikke var, som det skulle være, og derfor søgte jeg om aktindsigt i mailkorrespondancer mellem efterforskeren og blandt andet flere vidner, siger forsvarsadvokaten, Jan Schneider, til TV2 ØSTJYLLAND.

Ifølge ham er der tale om et kæmpe materiale på over 1000 sider, hvor der efter hans overbevisning optræder flere alvorlige procedurefejl.

03:38

VIDEO: I interviewet her uddyber Jan Schneider, hvad han finder problematisk i sagen. 

Luk video

Ønskede angiveligt rettelser

Jan Schneider fortæller om en korrespondance mellem en tolk, der har afhørt et offer. Redegørelsen fra denne er blevet sendt til efterforskeren hos politiet, som efterfølgende angiveligt har ønsket rettelser.

Betjenten har også sendt afhøringsrapporter til vidner, ligesom et enkelt vidne har fået hele byrettens dom, selvom noget af sagen foregik bag lukkede døre.

Jan Schneider, forsvarsadvokat

- Det er så den nye udgave med politibetjentens rettelser, der har indgået i sagen. Betjenten har også sendt afhøringsrapporter til vidner, ligesom et enkelt vidne har fået hele byrettens dom, selvom noget af sagen foregik bag lukkede døre, siger Jan Schneider.

- Det må aldrig ske, lyder det videre fra forsvareren.

Østjyllands Politi ønsker ikke at kommentere sagen i detaljer, men i en pressemeddelelse fremgår det, at politikredsens ledelse blev bekendt med sagen onsdag.

Kommer bag på direktøren

Den overraskede politidirektør Helle Kyndesen.

- Det er en sag, der kommer meget bag på os, og som vi tager meget alvorligt. Det ser ud til, at der er sket ting, der bestemt ikke er i overensstemmelse med den måde, vi normalt efterforsker straffesager på. Nu vil vi lade Den Uafhængige Politiklagemyndighed efterforske sagen færdig, inden vi konkluderer yderligere, siger Helle Kyndesen i en pressemeddelelse.

Læs også Politiet massivt til stede i Voldum - for at hyggesnakke med borgerne

I første omgang skal landsretten tage stilling til, om de mulige procedurefejl skal have betydning i forhold til selve voldtægtssagen.

Noget som politiets anklager ikke mener, at de bør have, da man ikke mener, at fejlene har betydning for vidnernes troværdighed.

Dømt for 30 øvrige forhold

- Jeg er tilfreds med, at der bliver taget stilling til spørgsmålet. Under anklagerens procedure i dag anerkendte man da også det problematiske i sagen. Jeg ser frem til selv at procedere i morgen, siger Jan Schneider.

Da Den Uafhængige Politiklagemyndighed er i gang med en efterforskning af sagen, vil Østjyllands Politi ikke kommentere sagen yderligere.

02:33

VIDEO: I november var der demonstration i Aarhus. Der skal være samtykke til sex, ellers er det voldtægt, mente arrangøren.

Luk video

Ud over tre voldtægter blev den ukrainske mand dømt for 30 øvrige forhold, herunder blandt andet vold, vidnetrusler, trusler, afpresning, bedrageri og anden berigelseskriminalitet.

Den tiltalte blev i byretten også idømt udvisning af Danmark med indrejseforbud for bestandig.