Mountainbikere jubler: Store dyreindhegninger droppet i skovene

Efter længere tids debat er partierne i Aarhus Byråd nu blevet enige om at droppe ideen om hegn og vild natur i Marselisborgskovene.

I 2019 vedtog alle partier i Aarhus byråd med undtagelse af Dansk Folkeparti, at Marselisborgskovene skal omdannes til vildskov med heste i indhegninger. Det har siden ført til en ophedet debat, og derfor blev projektet tidligere på året sat på pause.

Nu er forligskredsen i byrådet blevet enige om, at man ikke går videre med den del af planen for Moesgaard Vildskov. Og det glæder de lokale fritidsbrugere af området.

Ifølge det oprindelige projekt skulle 200 hektar af Marselisborgskovene være indhegnet, så der kunne gå vilde, græssende dyr. Kilde: Aarhus Kommune.
Ifølge det oprindelige projekt skulle 200 hektar af Marselisborgskovene være indhegnet, så der kunne gå vilde, græssende dyr. Kilde: Aarhus Kommune.

- Lige netop det redskab med hegn og de store græssere, det ville være meget svært at forene med alt det, der foregår i den her skov, siger Niels Holm, der er næstformand for Aarhus MTB.

Flaskehalse

Mountainbikerne er nemlig flittige brugere af Marselisborgskovene, hvor de drøner rundt på stierne. Niels Holm fortæller, at hegn ville betyde øget trafik i resten af skoven.

- Det ville give så mange udfordringer med flaskehalse i skoven, og man ville komme meget tæt på hinanden som brugere rundt omkring de her store indhegninger. Det ville give øgede konflikter, siger han.

Niels Holm er ikke imod vild natur, men han mener, at projektet fra start ikke var indrettet ordentligt.

- Det er størrelsen på de her indhegninger, der er altafgørende. Og som gør, at det simpelthen ikke kan lade sig gøre at lave tilstrækkelig gode løsninger til at skoven ville fungere efterfølgende, siger Niels Holm.

Vil finde andre løsninger

Venstre har siden januar været imod indhegningsideen. De peger ligesom Niels Holm på brugerne af skoven som det afgørende punkt.

- Vi skal også huske fritidsbrugerne, vi skal også huske aarhusianerne. Hvis vi laver en masse hegn på tværs af vores bynære skove, bliver det ikke et sted, hvor man kan bruge den aktivt, siger politisk leder for Venstre, Christian Budde.

Christian Budde mener, at skovene skal kunne bruges aktivt.
Christian Budde mener, at skovene skal kunne bruges aktivt.

SF er det parti i byrådet, der har kæmpet mest for at holde fast i den oprindelige aftale om udsætning af vilde dyr i Marselisborgskovene. Partiet er ærgerlige over, at indhegningen er droppet, men har flere idéer til at fremme naturen i Aarhus.

Liv Gro Jensen håber, at der kan laves vild natur et andet sted.
Liv Gro Jensen håber, at der kan laves vild natur et andet sted.

- Vi skal have nogle midler, en biodiversitetsfond, så vi kan opkøbe noget landbrugsjord og omlægge det til vild natur. Så skal vi prøve indhegninger af, men det skal køre på en anden måde. Og så skal det være nogle steder, hvor der måske ikke er så meget tryk på fritidsbrugen i første omgang, siger Liv Gro Jensen (SF).