Morten nedlagde skandalechef - nu får han fornem pris

Journalist fra Aarhus Stifttidende vinder pris for sag, der førte til fyringer af tre topchefer i Aarhus Kommune

- Selvom kommunen lagde forhindringer ud og gjorde, hvad den kunne for at forhindre ham i at lave afsløringerne, så lykkedes det. Foto: Jens Thaysen - Århus Stiftstidende

Afsløringer af en stribe kritisable forhold i Aarhus Kommune har sikret Stiften-journalist Morten Svith Spadestiksprisen 2018. 

Prisen tildeles for kritisk og undersøgende journalistik i regionale og lokale medier, og med prisen følger en check på 100.000 kroner.

Morten Sviths række af historier startede med et tip fra en ansat i Aarhus Kommune og førte til fyringer af tre topchefer i kommunen.

Han har udført et fremragende stykke arbejde og har knoklet med sagen i lang tid.

 Jan Schouby, chefredaktør på Århus Stiftstidende

Artikelrækken begyndte med historien om en chef - 'skandalechefen' - som skaffede sponsoraftaler til sin badmintonklub blandt firmaer, som havde millionkontrakter med kommunen, men mange flere afsløringer fulgte efter.

Sagen har efterfølgende fået Aarhus Kommune til at indrømme, at man af flere omgange modarbejdede Morten Svith i arbejdet med at grave i de problematiske forhold. Derfor har man i kommunen nu ændret i tilgangen til journalister.

- Han har udført et fremragende stykke arbejde og har knoklet med sagen i lang tid. Selvom kommunen lagde forhindringer ud og gjorde, hvad den kunne for at forhindre ham i at lave afsløringerne, så lykkedes det. Det viser, hvor dygtig en journalist han er, sagde chefredaktør på Århus Stiftstidende Jan Schouby til TV2 ØSTJYLLAND, da Morten Svith i december blev nomineret til prisen. 

Læs også Stiften-journalist nomineret til fagets fineste pris

Sviths projekt vinder ikke bare på konsekvens, men også på dokumentation, på vedholdenhed, på væsentlighed og på arbejdet med kilder, lød det ved overrækkelsen tirsdag aften.

Flere kilder, som var blevet fyret efter kritik af forholdene i Aarhus Kommune, har fået oprejsning på grund af Morten Sviths gravearbejde. Lige nu er tredje eksterne undersøgelse i gang, og 22 personalesager undersøges.

Prisen på 100.000 kroner er sponseret af lokale og regionale medier og skal deles ligeligt mellem Morten Svith og Aarhus Stiftstidende, som modtager de 50.000 kroner til at forstærke arbejdet med kritisk undersøgende journalistik.

Læs også Tillidsmand glad for nye ejere