Møller skal kende fly

Teknologivirksomheden Terma fra Lystrup skal levere en ny radar, der har mange tricks i ærmet

Foto: Terma

Vindmøllerne ved det nationale testcenter for store vindmøller i Østerild i Thy lyser for at forhindre fly i at flyve ind i dem.

Men det konstante og kraftige lys er til gene for borgerne i nærheden, og derfor er teknologivirksomheden Terma i Lystrup blevet bedt om at løse problemet.

Terma skal levere en radar, som skal sikre, at hindringslysene kun er tændt, når der er fly i nærheden. Radaren overvåger luften og reagerer, hvis der er et fly i nærheden.

Se: Sender møller til England

- Det reducerer lysforureningen og dermed genevirkningen. Dem vi har talt med siger, at lyset har været til stor gene, og at man kan se det mange kilometer væk i klart vejr, siger afdelingsleder hos Terma Lars Nørregaard til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Men hvordan kan radaren så kende forskel på fugl og fly? Det kan den heller ikke altid.

- Den kan generelt godt skille fuglene fra, fordi de ikke er store nok til at få radaren til at reagere. Men en stor ørn kan nok godt blive forvekslet med et lille fly af radaren. Så det kan ikke udelukkes, at der kommer et par falske alarmer, siger Lars Nørregaard.

Radaren forventes klar til brug i løbet af foråret.

Det er Danmarks Tekniske Universitet (DTU), der er ansvarlig for anlæg og drift af testcentret i Østerild, og det er dermed DTU, der har indgået en kontrakt med Terma.