Mobilitetschef om ny stærekasse: Det er et udmærket sted

Stærekasser, som kan sænke hastighed og dermed mindske ulykker, hilses velkommen i Odense, Aarhus og Aalborg

Oprindeligt har Vejdirektoratet, Rigspolitiet og kommunerne i samarbejde udpeget en liste med 44 mulige placeringer for stærekasser.

Heraf er 11 af de farlige veje altså blevet udvalgt til pilotprojektet, der på sigt kan føre til flere stærekasser på de danske veje, hvis resultaterne er gode. 

Vi kunne sikkert sagtens pege på flere steder, men det er fint at få nogle erfaringer først

Mobilitetschef Susanne Krawack

I Aarhus ligger en af de i alt 11 særligt farlige veje landet over, der er blevet udvalgt til at huse stærekasser til at måle bilisternes fart. Det er Grenåvej i Risskov.

- Det er en stor indfaldsvej til Aarhus, og der kan hastigheden ofte komme for højt op, så det er et udmærket sted, siger mobilitetschef Susanne Krawack.

- Vi kunne sikkert sagtens pege på flere steder, men det er fint at få nogle erfaringer først, siger hun.

Også glæde i andre byer

Også i Odense ligger en af de veje, der er udpeget.

Vejdirektoratet og Rigspolitiet har udpeget vejene, hvor de første permanente fartkontroller skal sættes op. Seks veje er i Jylland, tre på Sjælland, en på Falster og altså på Bogensevej i Odense.

I marts 2017 var var flere strækninger i spil i forhold til opsætning af stærekasser. Nu er det slået fast, at fartkontrolen kommer til at være på Grenåvej i det nordlige Aarhus.

Det vækker glæde i kommunen, at vejen er udpeget, siger Ellen Drost, afdelingschef for byudvikling i Odense.

- Vi er vældig tilfredse med, at man arbejder på at sænke hastigheden og dermed øge trafiksikkerheden og dermed mindske antallet af ulykker.

- Vi har valgt at pege på den vej i samarbejde med Vejdirektoratet og politiet, fordi det er en vej, der tidligere har haft karakter af en landevej, men i takt med at byen har udviklet sig, er der også beboelser på vejen.

- Den ligger mellem to udkørsler fra et boligområde. Det er en vej, der er karakteriseret af stor hastighed og mange cyklister, herunder børn på vej til skole. Så vi synes, at det er et rigtig godt sted at begynde med stærekasserne.

HER PLACERES STÆREKASSERNE I DANMARK

 • Roskildevej 2620 Begge kørselsretninger 
 • Måløv Byvej 2760 Begge kørselsretninger 
 • Slagelse Landevej, v. Rosted 4200 Begge kørselsretninger 
 • Gaabensevej, v. Nykøbing F 4800 Én kørselsretning 
 • Bogensevej, Odense 5270 Begge kørselsretninger 
 • Tjæreborgvej, Esbjerg 6731 Begge kørselsretninger 
 • Herningvej, Ringkøbing 6950 Begge kørselsretninger 
 • Vilsundvej. V. Nykøbing M. 7900 Begge kørselsretninger 
 • Grenåvej, Risskov Aarhus 8240 Én kørselsretning 
 • Aalborgvej, v. Aabybro 9440 Begge kørselsretninger 
 • Sæbyvej, syd for Hjørring 9800 Begge kørselsretninge

I Aalborg var fem veje med på den oprindelige liste. Ingen af de fem veje er dog udvalgt til en stærekasse i første omgang.

Svend Erik Pedersen, stadsingeniør i Aalborg Kommune, håber, at en permanent hastighedskontrol på sigt også kommer til Aalborg.

- Men vi er helt trygge ved, at Vejdirektoratet og Rigspolitiet har peget på de steder, hvor der i første omgang er størst effekt.

Læs også Sæt farten ned: Politiet sætter stærekasse op ved Aarhus

- Det, der er vigtig, er, at stærekasserne ikke står alene, men at de suppleres med uvarslet hastighedskontrol, siger han.