Minister roser Studstrupværkets farvel til kul

Energiministeren glæder sig over, at Studstrupværket mandag dropper kullet til fordel for træpiller

Foto: Thomas Nykrog - Scanpix

Foto: Thomas Nykrog - Scanpix

Energiminister Lars Christian Lilleholt (V). Foto: Mathias Løvgreen Bojesen - Scanpix

1 af 3

Energiminister Lars Christian Lilleholt (V) er mandag med til at indvie Studstrupværket, der er bygget om for 1,3 mia. kr. Ombygningen baner vejen for, at værket nu kan skifte kullet ud med træpiller.

Omstillingen på Studstrupværket betyder, at alle aarhusianere får deres årlige CO2-udledning reduceret med et ton og dermed går fra seks til fem ton pr. år pr. indbygger.

Lars Christian Lilleholt glæder sig over omstillingen på Studstrup​værket og de øvrige danske kraftværker, der følger efter den kommende tid.

 - Når de store byer sender kullene på pension, er det med til at sikre målet om, at Danmark i 2050 skal være helt uafhængig af fossile brændsler, siger ministeren til Ritzau.

- Skal vi have både en grøn energiforsyning og en fortsat høj forsyningssikkerhed, så kan vi ikke kun bero på sol og vind. Så er der også brug for biomasse, tilføjer han.

Læs også Studstrupværket tager grønt tigerspring

Ifølge Dansk Energi investerer energiselskaberne i disse år mere end seks mia. kr. i de store danske byers omstilling fra kul og naturgas til biomasse.

 - I en stille revolution er vi ved at smide kul endegyldigt på porten. Skiftet til biomasse giver et kæmpefald i de danske CO2-udledninger, siger administrerende direktør Lars Aagaard fra Dansk Energi til Ritzau.

- Under opbygningen af et helt nyt energisystem baseret på sol og vind er der brug for biomassen til at fylde hullerne ud, når solen ikke skinner, og vinden ikke blæser, siger han.

Her kan du se en video fra DONG Energy om ombygningen af Studstrupværket:

Ombygning af Studstrupværket fra sort til grøn energi