Minister om lukningstruede børnehaver: - Vær varsom med bål og brand

Børne- og socialminister Mai Mercado (Kons.) maner til besindighed i Aarhus. Her kritiserer man regeringens ghetto-udspil, da det vil lukke institutioner i de udsatte boligområder

01:47

- Det er en katastrofe. Og det vil være at modarbejde ambitionen om at få færre ghettoer i Danmark.

Sådan siger Thomas Medom (SF), rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune, om en analyse fra børne- og ungeforvaltningen, som viser at børnehaver og vuggestuer i Aarhus´ udsatte boligområder vil lukke, hvis Ghetto-udspillet bliver en realitet.

Læs også Daginstitutioner står til lukning i udsatte områder: - Det vil skabe flere ghettoer

Men børne- og socialminister Mai Mercado (Kons.) forstår ikke bekymringen.

- Vi skal have fokus på børnene her. Og der er for mange børn, som ikke kommer i daginstitution i de udsatte boligområder, end de gør i resten af Danmark. Så i stedet for at diskutere en masse mursten, så skal vi simpelthen diskutere, hvad der er bedst for børnene. Og det er at komme i dagtilbud, siger Mai Mercado.

03:28

Rådmand for Børn og Unge, Thomas Medom (SF), mener, at det vil være en katastrofe, hvis regeringens forslag til bedre fordeling i daginstitutioner bliver vedtaget.

Luk video

Skal ikke begå fortidens fejl

Mai Mercado mener ikke, at Aarhus Kommune skal være bekymret, da der er andre muligheder end at lukke institutioner.

- Vi kan se fra andre kommuner, at der er nogen, der laver attraktive tilbud – udflytterbørnehaver, skovbørnehaver, de giver det et løft, så forældre udefra vælger institutionerne til. Det håber jeg også, at Aarhus vil kigge positivt på – og se hvilke redskaber, der er.

Læs også Lars Løkke var forbi Gellerup: Populært besøgsmål blandt politikere

Regeringen er i dialog med Kommunernes Landsforening, fortæller ministeren. Så hun mener, at Aarhus Kommune skal vente og se, hvad der kommer ud af aftalen.

- Jeg ville være varsom med at sige bål og brand, hvis jeg var Aarhus. Vi er i god dialog med KL, og forhandler helt ned på de enkelte matrikler. Dermed finder vi også nogle gode løsninger, og jeg ser ikke for mig at en masse institutioner skal lukke, siger Mai Mercado.

Ministeren synes, det er ærgerligt, hvis diskussionen kommer til at handle om lukninger af institutioner.

- Det er vigtigt, at have fokus på, at vi ikke skal begå fortidens fejl – det er at skabe daginstitutioner med for høj en koncentration af børn med ikke vestlig baggrund. Fordi vi har set, hvor galt det er gået på skoleområdet og gymnasieområdet, siger Mai Mercado (C), børne- og socialminister.

INSTITUTIONER I UDSATTE BOLIGOMRÅDER

Bispehaven
Idrætsinstitutionen Myretuen

Langkærparken
Det Blå Hus  
Vuggestuen Haurumsvej
Snurretoppen
Valhalla 

Gellerup/Tovshøj
Børnehuset Bækken 
Børnehuset Mælkevejen 
Vuggestuen Mælkebøtten 
Børnehuset Engen
Børnehaven Spiren
Børnehaven Skræppen
Vuggestuen Tovshøj
Børnehuset Stranden
Børnehuset Skoven
Natur og miljøhuset Viben
Junglen
Unimukken

Skovgårdsparken
Skovgårdsparkens Børnehave

Kilde: Aarhus Kommune