Milliondyr skulptur skal flyttes til hemmeligt sted

Det omdiskuterede kunstværk Vanddragen flyttes fra dets nuværende placering til et hemmeligt sted. Det sker efter den seneste tids fokus på placeringen.

Den 4,5 millioner kroner dyre skulptur Vanddragen får snart sit tredje hjem på et år. 

Flytningen er planlagt, og i næste uge skal en særtransport agere flyttebil, når Vanddragen skal fragtes til sit nye og hemmelige hjem på et af kommunens depoter.

- Der skal være ro om Vanddragen, og vi skal værne om kunstværket, som jo har kostet 4,5 millioner kroner, siger Kim Gulvad Svendsen, chef for driftsafdelingen i Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.

Flytningen sker efter den seneste tids debat og postyr om den nuværende placering - hvor også den 'hemmelige' adresse har været fremme.

Allerede i sin tid på Store Torv i Aarhus delte kunstværket vandene, indtil det for et år siden blev fjernet efter ønske fra politikerne. 

Og efter at have tilbragt det seneste år i stilhed, kom kunstværket atter i fokus i sidste uge.

Her kom det frem, at det 4,5 millioner kroner dyre kunstværk i knap et år har været opbevaret i 'depot' på en slags holdeplads i det fri. 

Her står værket på en nedlagt vej omgivet af jordvolde og høje træer med en bom for enden, der ganske vist forhindrer kørsel til værket, men ikke forhindrer gående at komme helt hen til delene.

Her har Vanddragen været opbevaret, siden den blev fjernet fra Store Torv ,og ligger skilt ad i mange dele. En behandling, som siden har mødt kritik fra byrådsmedlem Lone Hindø (S).

Vanddragen

Midlertidigt sikret med hegn

Driftschef Kim Gulvad Svendsen mener, at den nuværende placering har været god nok. Grunden til flytningen er, at Vanddragens placering er blevet offentligt kendt.

- Nu er den jo blevet opdaget, så derfor har vi sat et byggehegn op omkring stillepladsen, og i begyndelsen af næste uge flytter vi Vanddragen til en ny placering bag et højt hegn og en stor port, hvor den kan stå overdækket, siger Kim Gulvad Svendsen.

Og den placering skal forblive hemmelig.

- Den holder vi for os selv. Det skal helst ikke blive sådan, at det for nogle kan være ekstra spændende at forcere et hegn, siger Kim Gulvad Svendsen.

Til evig debat

Han fortæller videre, at det på sigt alligevel var planen, at Vanddragen skulle flyttes, men at flytningen nu fremrykkes.

- Nu er dens cover røbet, og det er vi nødt til at reagere på og så flytte den lidt hurtigere end planlagt.

Afviser kritik

Kim Gulvad Svendsen forstår ikke den opmærksomhed, der har været den seneste uges tid om Vanddragens opbevaring.

- Vi havde tænkt os godt om i forhold til den nuværende placering, hvor den har stået godt gemt i næsten et år. Der er i den tid ikke sket hærværk på den, hvorimod den flere gange på Store Torv var udsat for graffiti og brugt som toilet, siger driftschefen.

Fra 2003 til 2020 stod vanddragen på Store Torv i Aarhus.
Fra 2003 til 2020 stod vanddragen på Store Torv i Aarhus. Foto: Flemming Krogh/Ritzau Scanpix

Han fortæller videre, at kommunen det seneste år 'et par gange om ugen' har været forbi for at tjekke, at alt var ok med den.

- Nu skal den så blive stående på den nye placering, indtil man eventuelt træffer en politisk beslutning om, hvor den kan stå i det offentlige rum, siger Kim Gulvad Svendsen og tilføjer:

- Hver gang man skal flytte den, er der en risiko for, at noget kan gå galt. Og det er ikke bare sådan lige til, da den skal løftes med en stor kran og flyttes med en særtransport.

VIDEO: Her kan du se, hvordan Vanddragen har været opbevaret af Aarhus Kommune, siden den blev flyttet fra Store Torv sidste år.

Lige nu
Rigshospitalet

Landsholdslæge: Uafklaret hvorfor Eriksen fik hjertestop

Morten Bruun

Han talte danskerne igennem Eriksens kollaps: - Der måtte ikke gå spekulation i den

Merete Brix

play Trampet ned af kvæg og indlagt på intensiv

Der er lagt op til nogle rigtigt varme dage den kommende uge. Saksild Strand

Meget varm luft på vej mod Danmark - temperaturen kan nå 30 grader

Spentrup_

liveblog COVID-19 LIVE: Nedlukket by er under grænsen for anden dag i træk

Hinge Søbad redning

Toårig pige reddet op af sø og fløjet til Skejby

Dagens mest læste