Miljøminister kræver handling

Vil have klarhed om mulig skibsforureing nær beboelse

02:01

1 af 2

Skibsforurening og utrygge borgere er en rigtig kedelig kombination.

Nu går miljøminister Kirsten Brosbøl derfor ind i sagen om, at ingen myndigheder har målt luftforureningen tæt på den nye bebyggelse på Aarhus Ø, som TV 2 | ØSTJYLLAND forleden kunne afsløre.

Hun kræver, at luftforureningen fra de mange tusind skibe, der hvert år sejler til og fra havnen, bliver undersøgt.

- Jeg forstår godt, at det kan virke generende for beboerne på havnen. Vi ved, at skibsforurening er en af de store kilder til partikelforurening, som er sundhedsskadelig, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Myndighederne har lavet grundige undersøgelser af støj, miljø og trafik, men måling af luftforureningen har der ikke været noget af endnu, og det gør borgerne utrygge.

Teknik- og miljørådmand Kristian Würtz står dog fast på, at borgerne på havnen ikke har noget at være bekymrede for.

- Når man ser tykke røgsøjler, så kan man blive bekymret for at sin sundhed. Det, som jeg synes er vigtigt, er, at vi har nogle vurderinger, der fortæller, at der ikke er en uacceptabel forurening, siger Teknik- og miljørådmand i Aarhus Kommune Kristian Würtz.

Disse vurderinger er imidlertid både gamle og nu forældede, lyder det fra konsulent Kåre Press-Kristensen fra Det Økologiske Råd. Han mener, at det er vigtigt, at få målt graden af især sodpartikler fra skibene.

Lige nu er der uenighed om hvorvidt det er Aarhus Havn eller staten, der skal betale for en eventuel undersøgelse af luften på havnen i Aarhus.

Se indslag fra Aarhus Havn og få uddybet problematikken ved at klikke på billedet øverst i artiklen.