Michael var misbruger: Finder fællesskab i fodbolden

Michael Wiinholt finder fællesskaber og kærlighed gennem fodbold

01:50

Landets hjemløse og socialt udsatte mødes lige nu i Aarhus til det danske mesterskab i gadefodbold. Det handler om at være sammen om noget godt og føle sig set og hørt som et ligeværdigt menneske i en hverdag, der - for mange af deltagerne - byder på misbrug, psykisk sygdom og ledighed.

Michael Wiinholt er på banen igen efter en tid, hvor livet undervejs har slået et par skæverter.

Læs også Kommunen indsætter gadebus for socialt udsatte

- I 1990 blev jeg kørt ned af en varevogn og fik sat skruer i min ankel. Det satte en stopper for fodbolden sideløbende med, at jeg så også har haft et misbrug og har været hjemløs. Fortrinsvis alkohol, hash, kokain og amfetamin har styret en stor del af mit liv, siger Michael Wiinholt, der er med i fodboldturneringen sammen med sit hold FC Grønnegade Junta fra Aarhus.

'Der er tid til en krammer'

I fodboldfællesskabet har han fundet noget, som hjælper ham med at blive på en ret kurs.

- Man kommer med til sådan nogle arrangementer her, og man får succes, og man oplever fællesskaber, hvor folk har et glimt i øjet, tager kærligt imod en og der er tid til krammere. Det betyder meget, siger Michael Wiinholt.

- Spillerne til turneringen kommer især fra institutioner eller sociale tilbud. Steder, der typisk har fokus på misbrug eller andre sociale problemer, som skal afhjælpes eller behandles.

00:43

VIDEO: Flemming Povlsen besøgte turnering for udsatte

Luk video

Men ved det danske mesterskab i gadefodbold er der fokus på andre ting.

- Hos os får de lov til at være fodboldspillere og ikke være alt det, der er svært: At være hjemløs, misbruger eller arbejdsløs. Og så har vi nogle fantastiske hold og nogle rigtig, rigtig fine venskaber, der strækker sig ud over holdene, for her har vi fokus på positive relationer, siger Lene Knudtzen, projektleder hos OMBOLD, der er arrangør af fodboldfesten. 

Lene Knudtzen

Michael Wiinholt har sat en ny kurs for sit liv.

- I dag har jeg næsten 11 måneders 'cleantime', hvor jeg hverken har rørt alkohol eller stoffer. Det siger mig ikke noget mere. Det er et overstået kapitel.

Fodboldprojektet Ombold er på vej med en ny landsdækkende ligafor hjemløse, Asfaltligaen, hvor Aarhus kommer med om kort tid.

Du kan se mere om Michael Wiinholt og turneringen i videoen øverst på siden.