Mette med opfordring til cykelryttere: Sæt farten ned i vores by

I Studstrup er flere borgere efterhånden trætte af de mange cyklister, der drøner gennem byen. En af rytterne ærgrer sig over generaliseringen i debatten.

Solen skinner, himlen er blå, og over hele landet er der lige nu masser af motionscyklister, der nyder en tur på racercyklen. Men selvom det er skønt for cykelrytterne at komme ud i det gode vejr, er det ikke alle, der er lige begejstrede.

I Studstrup nordøst for Aarhus oplever de lige nu masser af cykelryttere, der cykler i grupper - både på cykelstierne og vejene. Det har skabt debat i den lokale Facebook-gruppe, hvor flere frygter for både rytternes og bilisternes sikkerhed.

quote Kør lige lidt langsommere, når der er små børn og andre mennesker. Vi er ikke en cykelbane.

Mette Bennedsgaard, Studstrup

- Vi kan se, at det er blevet sommer, og at der er kommet mange flere cyklister. De kører sygt stærkt gennem byen, og nogle gange bliver man i tvivl om, om de orienterer sig ordentligt, siger Mette Bennedsgaard til TV2 ØSTJYLLAND.

Ifølge Mette Bennedsgaard opstår der af og til farlige situationer, når cyklisterne kommer fra Åstrup Strandvej ind på Studstrupvej. Her var hun selv tæt på at køre en gruppe cyklister ned i sidste uge.
Ifølge Mette Bennedsgaard opstår der af og til farlige situationer, når cyklisterne kommer fra Åstrup Strandvej ind på Studstrupvej. Her var hun selv tæt på at køre en gruppe cyklister ned i sidste uge. Foto: Google Maps

Hun blandede sig i debatten, fordi hun i sidste uge var tæt på at køre en flok cyklister ned, da de kom fra Åstrup Strandvej ind på Studstrupvej.

- Det er ikke fordi, jeg har noget imod cyklister overhovedet. Men det handler om, at vi skal kunne færdes trygt alle sammen - også cyklisterne. Min frygt var at køre dem ned, og det ville jo være forfærdeligt både for dem og mig, siger Mette Bennedsgaard.

quote Vi bliver karakteriseret som nogle ret ubehagelige mennesker, og det synes jeg ikke er okay.

Anders Christensen, cykelrytter, Studstrup

Det er især på Studstrupvej, der går lige gennem byen, at der er mange cykelryttere. Og Mette Bennedsgaards opfordring til cyklisterne er klar:

- Kør lige lidt langsommere, når der er små børn og andre mennesker. Vi er ikke en cykelbane, siger hun.

VIDEO: Det er igen blevet sæson for cykelløb og ryttere på vejene. Men en ulykkelig sag fra sidste år, hvor en ung mand blev dræbt af en bilist under et cykelløb i Odder, har for alvor givet stof til eftertanke i cykelmiljøet. Indslaget er fra 28. januar 2020.

Cykelryttere lagt for had

En af dem, der jævnligt cykler gennem byen, er Anders Christensen. Han bor selv i byen og har fulgt den til tider ophedede debat om ham og de andre cykelryttere.

- Jeg synes, det er lidt trist, at man taler sådan om andre mennesker. Vi bliver lagt for had, og der bliver generaliseret meget. Vi bliver karakteriseret som nogle ret ubehagelige mennesker, og det synes jeg ikke er okay, siger Anders Christensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Anders Christensen ærgrer sig over den hårde tone rettet mod ham og de øvrige cykelryttere i Studstrup.
Anders Christensen ærgrer sig over den hårde tone rettet mod ham og de øvrige cykelryttere i Studstrup. Foto: Privat

Han har selv været cykelrytter i 20 år og har deltaget i konkurrencer både i ind- og udland. Og lige så længe, han kan huske, har man debatteret rytternes opførsel i trafikken.

Kan du forstå, at der er nogle, der er utrygge over, at I kører meget stærkt i byen?

- Det kan jeg sagtens forstå. Men det er også vigtigt at forstå, hvor stor en kontrol, rytterne faktisk har på sin cykel. Vi er koncentrerede og har stor magt over cyklen. Man må gerne have holdninger, og der vil altid være brodne kar, også blandt cykelryttere, men vi er jo stadig mennesker. Der er ingen grund til at lægge hele miljøet for had, siger Anders Christiansen.

quote Man må gerne have holdninger, og der vil altid være brodne kar, også blandt cykelryttere, men vi er jo stadig mennesker.

Anders Christensen, cykelrytter, Studstrup

I Facebook-gruppen har flere bakket op om, at der skal sættes skilte op målrettet cykelrytterne. På skiltene vil man både opfordre dem til at sætte farten ned og stoppe med at tale så højt.

Men Anders Christensen er ikke begejstret for dén idé.

- Hvis vi skal sætte skilte op for alt, der er udfordrende i et landsbysamfund, så kan vi ikke lave andet end at sætte skilte op. Børn, der larmer, scootere, der larmer, hunde, der skider på ens grund og så videre. Men det er jo sådan, det er. Det er sol og sommer, og folk er lidt mere løsslupne. Der skal være plads til alle, og vi gør ikke noget for at genere nogen, siger Anders Christensen.

VIDEO: I januar optog TV2 ØSTJYLLAND en video, der viser, at en bilist krydser spærrelinjen i et sving for at overhale en gruppe cyklister. Her genopfrisker Vicepolitiinspektør hos Østjyllands Politi Heine Hansen reglerne for, hvordan cykelryttere og bilister skal opføre sig i trafikken. Indslaget er fra 30. januar 2020.

Til debat i borgerforeningen

Også borgerforeningen har fået øjnene op for problematikken efter diskussionerne på Facebook.

- Der er ingen tvivl om, at der er kommet flere motionscyklister på vejene, siden coronakrisen begyndte. Der går en rute gennem Studstrup, og der er rigtigt mange cykelryttere, der bruger den, siger formand for borgerforeningen i Studstrup, Hanne Skovgaard Jensen, til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Der skal være plads til alle – både cyklister og bilister.

Hanne Skovgaard Jensen, formand, Studstrup Borgerforening

Borgerforeningen har tidligere forsøgt at råbe kommunen op, så farten på Skovlundvej kunne blive sat ned. Men indtil videre uden held. Indtil der sker noget, appellerer Hanne Skovgaard Jensen til gensidig forståelse.

- Cyklisterne kører stærkt, og det er der nogle, der bliver utrygge over. Men der skal være plads til alle – både cyklister og bilister. Nu tager vi det op på et møde i morgen, og så vil vi diskutere, om vi som borgerforening skal gå ind i sagen, siger Hanne Skovgaard Jensen.

10 råd til "Go' stil på landevejen"

Sankt Hans bål

Sankt Hans heksene brænder: I 1600-tallet var idyllisk gade beboet af hekse

Thomas Guntzelnick Poulsen

Thomas leder efter en 600 år gammel forsvunden landsby

marie louise kalmeyer

play Marie Louise er usynligt syg: - Mit liv burde lige være startet

Elton John

Britisk verdensstjerne kommer til Horsens

Untitled collage (9)

play Ø-boere har kæmpet i flere år – nu er sag om solcellepark afgjort

Aros Your Rainbow Panorama Regnbuen

Anonym klage sætter gang i omfattende undersøgelse om krænkelser på Aros

Dagens mest læste