Mette F. vil have "kulturel frihedskamp"

Problemerne i visse muslimske kredse er større og dybere, end vi bryder os om, siger S-leder efter TV 2-dokumentar om Grimhøjmoskéen i Aarhus

Foto: Henning Bagger - Scanpix

Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, mener, at tiden er kommet til, at vi i Danmark udråber en "egentlig kulturel frihedskamp", skriver Berlingske.

Udmeldingen fra Frederiksen kommer, efter at en imam i Grimhøjmoskéen ved Aarhus igen har givet udtryk for ekstreme religiøse synspunkter, der ifølge flere politikere er i strid med danske værdier og dansk demokrati.

Men problemet er ifølge den tidligere justitsminister "langt større og dybere".

Må ikke sige nej til sex med ægtemand

- Vi har en meget stor gruppe af muslimer, som er godt integreret, og som gerne vil det danske samfund. Men de er under et ekstremt pres fra det yderliggående, muslimske miljø, som desværre vokser, og som er langt mere end bare Grimhøjmoskéen, siger Mette Frederiksen til Berlingske.

Vi er ifølge den socialdemokratiske formand nu forbi det punkt, hvor vi kan isolere problemerne med en forståelse af islam til kun at være noget, der berører en ganske lille personkreds.

Imamer er tavse efter hastemøde

Ifølge Mette Frederiksen står vi med nogle "dybe strukturelle, kulturelle og religiøse problemer i dele af vores indvandrermiljø", hvor der mangler ligestilling mellem kønnene, er en "fatal mangel på blik for børneopdragelse" og hersker en dybere afstandtagen til hele det danske samfund.

Mette Frederiksens frihedskamp skal indeholde både bløde og hårde våben.

De bløde våben er skole- og uddannelsessystemet, hvor der skal undervises i danske værdier og vises en anden levevej end den doktrinære, religiøse af slagsen.

Føler sig fanget i islamiske miljøer

De hårde er dem, hvor samfundet aktivt hjælper dem, der føler sig fanget i islamiske miljøer, med at bryde ud, siger Mette Frederiksen og forestiller sig blandt andet et exitprogram, der minder om det, myndighederne bruger til at hjælpe folk ud af rockermiljøet og organiseret kriminalitet.

Programmet skal gøre det muligt for unge muslimer, som færdes i miljøer præget af ekstrem religiøsitet, at slippe ud ved simpelthen at få en ny identitet, lyder det fra Mette Frederiksen.

Fem forslag fra Mette Frederiksen

- Exit-programmer
Unge muslimer, som føler sig fanget i religiøse miljøer, skal tilbydes en ny identitet og adresse for at kunne bryde ud af miljøet.

- Imamer skal afvises ved grænsen
Det skal være muligt for Danmark og andre europæiske lande at afvise imamer ved grænsen, hvis de tidligere har talt imod demokrati eller opfordret til vold i andre lande.

- Grimhøjmoskéen skal lukkes
Den omstridte Grimhøjmoské ved Aarhus skal lukkes, hvis det er muligt inden for grundlovens rammer.

- Imamer skal uddannes
Udenlandske prædikanter skal tage et kursus eller tilegne sig et certifikat, før de kan prædike i Danmark.

- Krisecentre
Krisecentre skal have tilføjet flere penge, så de kan åbne flere pladser for eksempelvis muslimske kvinder, der rammes af vold.

Kilde: Berlingske