Menstruationens dag blev markeret: - Vi skal snakke om det

Menstruationens dag er anledning til at fjerne tabu fra en velkendt kropsfunktion

02:18

VIDEO: En ny slags hygiejnebind skal hjælpe kvinder med at få en uddannelse.

For kvinder i den fødedygtige alder er menstruation et tilbagevendende tegn på, at kroppen fungerer, som den skal.

Ikke desto mindre er menstruation fortsat et af de emner, der er omgivet af mest tabu og berøringangst.

Men onsdag kom svesken på disken på Kvindemuseet i Aarhus i forbindelse med den internationale menstruationsdag.

- Vores erfaring er, at jo sværere det er at tale om visse kønsmæssige ting, jo vigtigere er det at tale om. Dialogen er noget, der kommer gang i, når man laver et arrangement som det her, siger museumsinspektør Julie Rokkjær Birck til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Jeg tror, at folk er gået herfra og har snakket utrolig meget om menstration.

Læs også 20 ting østjyske kvinder gør om aftenen - som du ikke anede

Kvinder skal bruge bind til uddannelse

Firmaet Real Relief var en af medarrangørerne bag dagens arrangement. Firmaet har udviklet et ganske relevant produkt til mærkedagen – nemlig Safepad, der er et særligt menstruationsbind til kvinder i den tredje verden.

- I tredjeverdenslande har pigerne desværre ikke adgang til den her slags produkter. Det vil sige, at de udebliver fra skole, og de er ikke med til bidrage positivt til det samfund, de er en del af. Alene ved hjælp af noget så simpelt som hygiejnebind, som vi andre tager for givet, kan vi måske være med til at sikre pigers uddannelse i tredjeverdenslande, siger Trine Sig, der er direktør i RealRelief. 

Menstruation må siges at være normalt for halvdelen af befolkningen, men kvindemuseet ønsker alligevel at øge fokus på det.

Pigerne, der ikke har adgang til bindene bruger ifølge Trine Sig alt fra madrasfyld til ko-lort, og derfor kan et sterilt bind altså gøre en stor forskel.

- Folk har i hvert fald fået ny viden omkring menstruation. Både hvad der er aktuelt i dag og nye produkter, men også omkring hvad der kulturhistorisk har gjort sig gældende, siger Julie Rokkjær Birck.