Medicin årsag til ludomani

Aarhus-forskere: Unge patienter i risiko-gruppe

Hvorfor udvikler omkring hver tiende parkinsonpatient ludomani, sexafhængighed eller købemani på grund af deres medicin? Læger verden over jagter svaret - også på Aarhus Universitetshospital. fortæller DR Østjylland.

Foreløbige resultater fra Aarhus viser, at mænd, som får parkinson allerede i 40-erne og har en udadvendt personlighed, er i størst risiko for at udvikle ludomani.

- Hvis bare vi kan forhindre, at en person kommer ud i denne sociale deroute og får alle de andre problemer udover sin sygdom, så er meget vundet, siger forskningslæge på PET-centeret på Aarhus Universitetshospital, Arne Møller.

Han fokuserer i forskningen på, hvorfor især ludomani rammer parkinsonpatienter og bruger hjernescanninger til at finde ud af, hvordan parkinsonmedicinen med såkaldte dopaminagonister påvirker patienternes hjerner.

- Der er en undergruppe af parkinsonpatienterne, som udvikler en form for impulskontrolforstyrrelse. Risikofaktoren er der, hvis man er en mand, der får sygdommen i en ung alder, og hvor man har en udadvendt personlighed. Vi ved ikke, hvorfor det udgør en risiko. Vi ved bare, at det er den gruppe, som hyppigst fremkommer, fortæller Arne Møller til DR Østjylland.

Målet med forskningen er derfor at få fastslået, om de foreløbige resultater holder stik, og dermed skabe mulighed for, at der bliver holdt ekstra øje med de patienter og deres medicinering.