Mary åbner det nye hovedstadsår i Aarhus

Kronprinsesse Mary skal den 21. januar åbne Europæisk Frivillighovedstad 2018

Kronprinsesse Mary kommer til Aarhus, når byen senere i denne måned bliver Europæisk Frivillighovedstad 2018. Arkivfoto. Foto: Henning Bagger - Scanpix

Nu er planerne for åbningen af Europæisk Frivillighovedstad 2018 lagt fast.

Og åbningsfesten i Aarhus får royalt glans over sig, idet Kronprinsesse Mary deltager i åbningsceremonien. 

Læs også Aarhus bliver europæisk hovedstad - igen!

Den finder sted den 21. januar om aftenen. I løbet af dagen flytter frivillige foreninger ind i Ridehuset og viser deres aktiviteter frem.

Frivillighed ligger i rygraden på danskerne i lige så høj grad, som kulturen er indarbejdet i os. 

Jacob Bundsgaard (S), borgmester

Ud over Mary vil borgmester i Aarhus Kommune, Jacob Bundsgaard (S) og regionsrådsformand Anders Kühnau (S) tage del i den officielle åbningsceremoni.

- Frivillighed ligger i rygraden på danskerne i lige så høj grad, som kulturen er indarbejdet i os. Det handler om, at vi er vant til at hjælpe hinanden og engagere os hele tiden. Som frivillighovedstad hylder vi frivillige og vil samtidig skabe bedre samspil organisationer, foreninger, erhvervsliv og kommune imellem, siger borgmester Jacob Bundsgaard i en pressemeddelelse.

Mange arrangementer hele året

I løbet af 2018 bliver der holdt flere arrangementer, blandt andet et folkemøde for frivillighed.

I ugen op til åbningen sker en lang række arrangementer i hele Aarhus og regionen - der er blandt meget andet fællesskabssuppe og kaffe på 12 lokalcentre. Flere foreninger inviterer til samtalesalon og musik og vandreture i skoven.

Frivillighovedstad

Aarhus er af organisationen European Volunteer Centre udnævnt til at være europæisk frivillighovedstad i 2018. Titlen gives til kommuner og byer, som gør en særlig indsats for at fremme frivillighed og skabe gode vilkår for dem, der gerne vil være frivillige.
 
Aarhus har fået titlen, fordi kommunen har vedtaget en medborgerskabspolitik, som der løbende følges op og måles på. Der ud over fremhæver juryen bag europæisk frivillighovedstad, at der i Aarhus er en god kontakt mellem kommune, kulturliv og sociale velfærdsområder, hvor frivillige i høj grad sætter dagsordenen for, hvordan kommune og civilsamfund samarbejder.
 
Titlen som Europæisk Frivillighovedstad overtager Aarhus i 2018 fra den irske by Sligo.
Året er anledning til at synliggøre og anerkende de mange initiativer og aktiviteter, som borgere, foreninger og organisationer hver dag skaber med lokalt engagement, dedikation og fællesskaber om store og små interesser.

Kilde: Aarhus Kommune

På åbningsdagen er Ridehuset så altså fyldt med foreninger og frivillige, som viser, hvad du kan deltage i. Skuespiller Flemming Jensen binder trådene sammen. Rappere fra Gellerup optræder, børnekor synger, der er mad fra Smag a la Gellerup, Skraldecafeen og meget mere.

Læs mere om frivillighovedstaden her.