Marias mor drak: Jeg prøvede at leve så normalt som muligt

Mere hjælp på vej til børn og unge, der har forældre, som er misbrugere

07:18

25-årige Maria Redsted har i mange år levet med en mor, der var alkoholiker, og gennem lange perioder af hendes barndom og ungdom forsøgte hun at skjule moderens misbrug.

- Jeg var flov over at have en mor, der var anderledes og drak. Jeg prøvede at leve så normalt som muligt lige som alle de andre, siger Maria Redsted.

Moderens misbrug betød bland andet, at Maria Redsted forsøgte at opretholde facaden overfor omverdenen ved at fortælle vennerne, at moderen var ude at rejse, selvom hun ikke var det. Hun følte tit, at hun stod lidt af alene med det hele, og det gik også ud over skoleopgaverne

Læs også Nyt tilbud skal hjælpe børn i familier med misbrug

- Jeg nedprioriterede min skole i perioder for tage mig af hende. Jeg droppede nogle gange nogle afleveringer for at tage ud til hende, fordi jeg havde dårlig samvittighed over, at hun skulle være alene, fortæller  Maria Redsted.

Nu vil syv østjyske kommuner forsøge at give et tilbud til andre børn og unge, som står i samme situation som Maria Redsted med forældre, der har et misbrug. Tilbuddet, der hedder BRUS, skal hjælpe børn og unge til at få lige muligheder for uddannelse og forebygge, at børnene selv får et misbrug - og sådan et tilbud ville Maria Redsted gerne have haft, mens hun voksede op.

02:11

Her kan du se mere om BRUS

Luk video

- Man stod lidt alene med det. Jeg tror, at det havde sundt for mig at vide, at der var andre, som stod i samme situation som mig, og at jeg ikke skulle gå at tro, at det var min skyld og have skam og dårlig samvittighed hele tiden, for der var ikke så meget, jeg kunne gøre ved det, siger Maria Redsted.

Læs også Tidl. misbruger: Ville være død uden mit nye netværk

Hun tænkte nemlig ofte, at moderens misbrug måske skyldtes, at hun ikke besøgte hende nok, eller fordi hun ikke viste kærlighed nok.  Som 18-årige mistede Maria sin mor, som døde, og det er et dødsfald, der også præger hende i dag.

- Jeg er ked af det, og jeg savner hende. Jeg synes, at det trist, at hun kun nåede at blive 50 år og ikke har været hos os de sidste mange år.

Alkoholen betyder, at Maria Redsted i dag ikke har de gode minder om hendes mor, som gerne ville have haft.

Læs også Misbrugere tager epilepsimedicin i en farlig cocktail

- Jeg husker hende ikke, som når min mormor beskriver hende som et dejligt, sødt og rart menneske. Jeg husker kun de dårlige ting, og det synes jeg er ærgerligt. Lige nu har jeg det fint nok, men jeg kan mærke, at jeg har sorg, og at jeg kan blive rigtig ked af det.

Nu håber hun at andre børn og unge vil søge hjælp, så de ikke kommer til stå i samme situation med hende.

- Jeg tror, at det er rigtig vigtigt at søge hjælp, hvis man sidder i det. Det kan bare være svært at tage skridtet.

Eneste østjyske kommuner, som ikke er med i ordningen om hjælp til børn og unge er Horsens, Silkeborg og Favrskov.  

Du kan høre hele Maria Redsteds historie i videoen øverst på siden.