Mangel på personale: Rådmand vil udstede jobgaranti

Der mangler pædagoger i Aarhus Kommune - og i fremtiden kommer der til at mangle endnu flere. Nu vil rådmand Thomas Medom (SF) give jobgaranti til alle, der uddanner sig som pædagogisk assistent.

Aarhus Kommune står med et akut problem. Frem mod 2020 skal man have fundet 1.000 pædagogisk uddannede til at passe på vores børn.

Og nu skal der gøres noget ved udfordringerne. Som en del af løsningen vil rådmand Thomas Medom (SF) i næste uge fremsætte et forslag om, at alle, der uddanner sig som pædagogisk assistent, skal have jobgaranti i Aarhus Kommune.

quote I dag er situation så presset, at det er den rigtige beslutning.

Thomas Medom, rådmand for børn og unge, Aarhus Kommune, SF

- Vi vil gerne have flere til at vælge den vej, og vi vil også gerne ansætte de elever, der tager pædagogisk assistent-uddannelsen. Det regner vi med at kunne beslutte allerede i næste uge, siger Thomas Medom (SF), rådmand for børn og unge i Aarhus Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.

Lige nu er der 2.121 fuldtidsstillinger med pædagogisk uddannet personale i Aarhus Kommune. I 2030 er forvaltningens forventning, at man har 3.100 fuldtidsstillinger, der skal besættes.

- For fem år siden er jeg ikke sikker på, at jeg havde fået tak for at træffe en beslutning om at tilbyde alle elever et job. Det er en stor beslutning, og man går en smule på kompromis med, at man lokalt bestemmer, hvem man vil ansætte. Men i dag er situation så presset, at det er den rigtige beslutning, siger Thomas Medom.

Pædagogmedhjælpere kan få en uddannelse på 42 uger, og det er vejen at gå, mener FOA.

Normalt tager det 3,5 år at blive pædagogisk assistent. Men hvis man er ældre end 25 og har to års relevant erhvervserfaring, kan man gøre det på 42 uger. Det har blandt andet Joan Karlsen gjort.

Hun havde været pædagogmedhjælper i otte år, inden hun valgte at få uddannelsen som pædagogisk assistent.

- Det var helt fantastisk at få den uddannelse, siger Joan Karlsen.

- Der er rigtigt mange medhjælpere, som har været i faget i mange år, og som kan få en opblomstring ved at være med i diskussionerne og samarbejdet omkring børnene.

Joan Karlsen har efter otte år som pædagogmedhjælper valgt at tage uddannelsen som pædagogisk assistent.
Joan Karlsen har efter otte år som pædagogmedhjælper valgt at tage uddannelsen som pædagogisk assistent.

Også hos FOA bakker man op om, at flere skal tage uddannelsen som pædagogisk assistent.

- Jeg tror, vi kan nå et ret højt uddannelsesniveau relativt hurtigt, hvis man vælger at udnytte potentialet, siger Jack Hougård Kristensen, formand for pædagogisk sektor i FOA Aarhus, til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Kvalitet koster. Sådan er det bare.

Jack Hougård Kristensen, formand for pædagogisk sektor i FOA Aarhus

I Region Midtjylland findes der 1.500, der opfylder kriterierne om relevant erhvervserfaring og alder. 526 af dem arbejder lige nu i Aarhus.

Har I noget grundlag for at sige, at de rent faktisk vil have den her uddannelse?

- Vi kender selvfølgelig ikke hver enkelt af de 526. Men nogle af dem, vi har talt med, vil sådan set gerne have den her uddannelse. Det er klart, at der er nogle, som siger, at de ikke lige er klar til at gå på skolebænken, siger Jack Hougård Kristensen.

Det er jo noget dyrere for kommunen end at ansætte pædagogmedhjælpere. Hvorfor er det så det rigtige?

- Kvalitet koster. Sådan er det bare, siger Jack Hougård Kristensen.

Til januar begynder der 15 nye på det 42 uger lange forløb.