For mange ulykker i trafikken - nu vil kommunen ændre statistikken

Der skal mere fokus på trafiksikkerheden i Aarhus Kommune, efter at antallet af tilskadekomne i trafikken er steget.

02:18

VIDEO: For mange kommer til skade i trafikken i Aarhus Kommune.

- Jeg oplever tit, at man skal kigge sig en ekstra gang for, når man for eksempel skal dreje til højre, ellers kan det godt være, at man bliver kørt ned, selvom man har ret til at køre først, lyder det fra cyklisten Maria Reng fra Aarhus til TV2 ØSTJYLLAND, da hun står og skal over krydset ved Silkeborgvej i Aarhus.

Og det er der god grund til. De seneste år er antallet af tilskadekomne i trafikken nemlig steget markant i Aarhus Kommune.

Læs også Film om trafikulykker skal få unge til at lægge telefonen væk

I 2013 var antallet af tilskadekomne og dræbte 164. Dette tal dalede en anelse frem mod 2016, hvor det samlede antal lå på 143. I 2017 gik det dog den modsatte vej. Her oplevede Aarhus Kommune en markant stigning til 222 tilskadekomne personer.

Det er for mange. Derfor vil rådmanden for Teknik og Miljø i Aarhus kommune nu have lavet et trafiksikkerhedsudvalg.

Vil etablere trafiksikkerhedsudvalg

Meningen med udvalget er, at det skal styrke trafiksikkerheden for aarhusianerne. Det skal trække på erfaringer fra blandt andet politiet, køreskoler, cyklistforbund og helt fjerde indspark uden for rådhusets mure.

Læs også Markant stigning i tilskadekomne i østjyske trafikulykker

- Jeg tænker, at jeg vil sætte mig for bordenden som formand, og så forhåbentlig sammen med Østjyllands Politi sørge for at få mest mulig trafiksikkerhed for aarhusianerne, der hvor vi kan påvirke tingene. Både i forhold til den fysiske omdannelse, men også i forhold til at påvirke menneskernes adfærd i trafikken, siger rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune Bünyamin Simsek (V) til TV2 ØSTJYLLAND.

Rådmanden er ikke den eneste, der synes forslaget er en god ide. Det bakkes blandt andet op af socialdemokraterne.

Jeg oplever tit, at man skal kigge sig en ekstra gang for, når man for eksempel skal dreje til højre, ellers kan det godt være, at man bliver kørt ned. 

Maria Reng, studerende, Aarhus 

- Jeg vil gerne have vores skadestuer med og politiet, men jeg tror også, det er en god ide, at man kigger bredere - eksempelvis på dem, der kører på vores veje, for at høre dem, om de har nogle bud på nogle forbedringer til vores trafiksikkerhed. Et bredt funderet udvalg ville være en god ide, siger Ango Winther (S), der er medlem af Teknisk Udvalg i Aarhus Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.

Maria Reng fra Aarhus cykler tit. Hun har flere gange følt sig usikker i trafikken. 

Skyldes uopmærksomhed

Ulykkerne går både ud over bilister, gående og cyklister. Fire ud af fem uheld er en tilfældighed, men samtidig er uopmærksomhed i trafikken en stor del af forklaringen, fortæller mobilitetschef i Aarhus Kommune, Susanne Krawack, til TV2 ØSTJYLLAND.

- Langt de fleste årsager til trafikuheld, de ligger mellem øerne på trafikanterne. De ligger ikke i vejens udformning eller køretøjets stand. Det er i meget høj grad fordi, folk kører for hurtigt, eller at man laver alt muligt andet, imens man kører i bil, forklarer hun.

Læs også Kommune udvider flextrafikken: Ingen kommer til at føle en dårlig service, lyder det

Men det bliver der forhåbentlig lavet om på, hvis det nye trafiksikkerhedsudvalg bliver en realitet. Kommunen har allerede nu trafiktal frem til efteråret 2018 - og her ser det allerede lidt bedre ud end i 2017. Så der er håb forude.