Mange har skrevet sig på venteliste til nye Gellerup-boliger

Lørdag var der åbent-hus i Gellerup, og siden har mange skrevet sig op til en lejlighed.

Byhuset her er en af de nye type lejeboliger i Gellrupparken. Foto: Brabrand Boligforening

Mellem 150 og 200 personer har skrevet sig op til 17 nye boliger i Gellerupparken i Aarhus, og det glæder formanden for Brabrand Boligforening.

- Det er jo rigtig positivt, at så mange tror på fremtiden i Gellerup, siger Administrerende direktør i Brabrand Boligforening Keld Laursen til TV2 ØSTJYLLAND.

De nye luksuslejligheder i Gellerupparken er 148 kvadratmeter store og kommer til at koste 10.368 kroner om måneden, eksklusivt forbrugsafgifter. Foto: Brabrand Boligforening

De tre nye typer boliger er en del af helhedsplanen, der skal ændre Gellerup fra ghetto til en mere balanceret bydel.

For at blive godkendt som lejer i en af de tre nye typer lejligheder skal man enten have et arbejde eller være under uddannelse.

Læs også Danskere står i kø for at flytte ind i ghetto

- Der er rigtig mange, der har ringet for at blive skrevet op – også grupper, som vi ikke normalt hører fra, f.eks. er der nogle fra Holstebro i Vestjylland, siger Keld Laursen og tilføjer:

- Generelt breder der sig et mere positivt syn på Gellerup, og mange køber sig ind på det fremtidige Gellerup.

Mange forbinder Gellerupparken med høje betonbygninger, der ligger tæt på hinanden, men ifølge direktøren for Brabrand Boligforening kommer der fra haven til at være 650 meter over til nærmeste blok, da der vil være park og fodboldbane imellem. Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

17 boliger er kun begyndelsen

Den 47 år gamle Gelleruppark har længe stået på regeringens såkaldte ghettoliste over socialt udsatte boligområder i Danmark.

Læs også Ghettoliste offentliggjort: Nyt område i Østjylland udpeget

Derfor er regeringen - med transport- bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) i spidsen - begejstret for, at så mange viser interesse for de 17 nye lejligheder. Han står bag ghettoplanen, som også Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og SF stemte for i november sidste år. 

- Det er kun en start. Men det er en start, der er foranlediget af, at folk, der flytter derud, kan se, at det bliver et rigtig godt område om nogle år. Et normalt område i Danmark, hvor folk, der har et arbejde og ikke har væsentlige sociale problemer, har lyst til at bo, sagde Ole Birk Olesen i weekenden til TV2.  

Regeringen opfordrer nu andre boligforeninger til at kigge nærmere på, hvad man har gjort i Gellerupparken - og så kopiere det. 

Transport- bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA)

BL: Renovering er ikke ghettoplanens fortjeneste

I Boligselskabernes Landsforening (BL) er man ligeledes glade for, at så mange viser interesse for Gellerupparken. Men det er ikke ghettoplanens fortjeneste, fastslår Bent Madsen, administrerende direktør i BL.

- Man har jo været i gang med det her gennem ti år i Gellerup. Det er resultatet af en langsigtet udvikling. Og at der nu er en venteliste for at bo i det her ghettoområde er ikke overraskende for os. Det var forventet. Vi ser den samme interesse i andre lignende områder, fortæller Bent Madsen til TV2. 

De 17 boliger ligger i området omkring Gellrupbadet mellem Edwin Rahrsvej og City Vest.

Han understreger samtidig, at man ikke nødvendigvis kan indføre samme model i alle ghettoområder. 

- Der er ikke nogen standardmodel for det her. I Gellerup har man været igennem en storstilet byomdannelse i mange år, og i andre områder er det andre tiltag, man tager. Der er ikke one size fits all

I alt skal 3000 nye private boliger opføres i Gellerupparken, og Brabrand boligforening er lige nu i forhandling med Aarhus Kommune om, hvor mange af de nuværende boligblokke der skal rives ned.

De 17 nye lejligheder kan ses i på aarhusbolig.dk.