Mand dømt for voldtægt efter ny samtykkelov

En 26-årig mand er blevet dømt for at have voldtaget en 32-årig kvindelig bekendt.

Søndag den 10. januar i år var tre mænd og en kvinde samlet til fest i en lejlighed i Viby.

Da den 32-årige kvinde blev træt lagde hun sig til at sove i en seng, og to af de tre mænd forlod lejligheden.

Men kvinden vågnede pludseligt, da den 26-årige mand, som lejligheden tilhørte, var trængt op i hende.

Kvinden forklarede, at hun ikke var i stand til at sige fra, fordi hun var bange, og den 26-årige gennemførte samlejet med hende, inden han rejste sig fra sengen.

Kvinden tog derefter hjem, inden hun senere anmeldte voldtægten.

Forklaring understøttet af gæst

I retten nægtede den 26-årige sig skyldig og forklarede, at kvinden godt nok ikke havde sagt noget, da hun lå i sengen, men at hun blandt andet havde lagt en hånd på hans lår, og at han også på et tidspunkt havde øjenkontakt med hende.

Retten mente dog ikke, at der havde været samtykke, og at den tiltalte havde udnyttet, at kvinden sov.

Dommen hviler altså ikke udelukkende på manglende samtykke, da det også efter den gamle lovgivning var karakteriseret som voldtægt, hvis offeret var i en tilstand, hvor vedkommende var ude af stand til at modsætte sig handlingen - i dette tilfælde, at kvinden sov.

Men ifølge specialanklager Jesper Rubow var det manglende samtykke også en del af rettens vurdering.

- Rettens flertal fandt, at kvinden afgav en troværdig forklaring om voldtægten, og hendes forklaring blev blandt andet understøttet af en gæst, der havde deltaget i arrangementet. Han havde forgæves forsøgt at vække hende, inden han var gået fra festen, siger specialanklager Jesper Rubow.

- Rettens flertal vurderede ud fra en samlet vurdering, at der ikke var givet samtykke til samlejet, at tiltalte havde udnyttet kvindens tilstand, og at han derfor skulle dømmes for voldtægt. 

Ud af de et år og to måneders fængsel, som den 26-årige blev idømt for voldtægten, skal seks af månederne afsones, mens de otte resterende måneder blev gjort betingede.

Uenighed om dom

Det var ikke en enig domsmandsret men en domfældelse med stemmerne 2-1.

- Det viser meget godt, hvor svære disse voldtægtssager kan være, da det ofte er en troværdighedsvurdering og påstand mod påstand, fordi der kun har været to personer til stede under selve akten, siger Jesper Rubow.

Den 26-årige tog forbehold for at anke dommen. 

Ny voldtægtslov