Malene stillede ét spørgsmål til statsministeren: Her er svaret

Malene Toft, hvis far er beboer på det corona-ramte plejecenter DemensCentrum, fik søndag muligheden for at stille statsminister Mette Frederiksen ét spørgsmål. Det kan du se her i artiklen.

Malene Toft fra Lystrup, hvis far er beboer på DemensCentrum, fik søndag aften mulighed for at stille statsminister Mette Frederiksen ét spørgsmål.

Det lød således:

- På det plejehjem, hvor min far bor, er der på en uge testet 55 medarbejdere positiv for corona. Først derefter begyndte de at quickteste de medarbejdere, der mødte ind om morgenen. Allerede morgenen efter blev tre testet positive – altså medarbejdere, der var på vej ind for at passe eksempelvis min far. Mit spørgsmål lyder: Burde man ikke have sat quicktest i gang noget før, når man ved, at så mange medarbejdere er testet positive?

Til det svarede Mette Frederiksen i første omgang:

- Tak for dit spørgsmål – jeg håber, din far kommer godt igennem det her. Jeg synes bestemt, at der skal quicktestes ude på landets plejecentre. Det har vi meget specifikt bedt myndighederne om at sikre sker. Quicktest kan ikke fange alle smittede – det ved vi – men hver eneste gang vi fanger bare én, så er vi et skridt tættere på målet om at få håndteret den her virus, så godt vi overhovedet kan.

- Jeg er fuldstændig enig med dig i, at medarbejderne skal quicktestes, og vi skal blive ved med at passe på vores ældre på plejehjemmene. Jeg er så ked af de dødsfald, der har været. Ikke mindst her i den seneste tid, så jo, der er behov for en forstærket indsats. Heldigvis har vi nu fået vaccineret rigtig mange beboere på plejecentrene og også medarbejdere.

- Der mangler stadig nogle få, der hvor der har været sygdom, men jeg er meget glad for, der er så stor en opbakning i Danmark til, at dem vi vaccinerer først, er lige præcis dem som din far, der bor på et plejecenter.

TV2's politiske redaktør, Troels Mylenberg, fulgte efterfølgende op med flere spørgsmål. Det kan du se lige her: 

Mette Frederiksen svarer her på, hvorfor man ikke begyndte at udnytte quicktest noget tidligere.

Malenes far bor på coronaramt plejehjem

Malene Tofts far, 73-årige Thorkild Hansen, bor på det hårdt ramte plejehjem DemensCentrum i Aarhus.

Stribevis af medarbejdere og beboere er blevet konstateret smittede med coronavirus, og det fik tidligere i januar kommunens demensfaglige leder til at råbe op.

- Situationen er kaotisk. Jeg har svært ved at stå inde for den pleje og omsorg, vi kan give vores demensramte borgere, som vilkårene er lige nu. Vi mangler faglært personale, der kan varetage plejen af vores borgere på det center på forsvarlig vis, sagde en tydeligt påvirket Tina Grove, der er konstitueret demenschef i Aarhus Kommune til TV2 ØSTJYLLAND.

Selvom Malene Tofts far er vaccineret mod Covid19, er hun dog stadig bekymret for sin fars velbefindende. Hans demenssygdom gør nemlig, at han ikke selv er i stand til at registrere og give udtryk for sine behov – og derfor er hun bange for, han ikke får den helt basale pleje.

- Jeg føler mig magtesløs. Jeg har mest lyst til at tage op og hente min far, så jeg ved han har det godt. Men det kan jeg jo ikke. Jeg har ikke mulighed for at passe ham med de behov, han har. Jeg har tænkt i alle mulige retninger, for jeg kan jo tydeligvis ikke regne med det deroppe, siger Malene Toft.

Siden i tirsdags er alle medarbejdere på plejehjemmet blevet quicktestet, inden de møder ind på arbejde. En løsning, der allerede har fundet flere smittede, der ellers var på vej ind til beboerne. 

Er der overhovedet styr på situationen? Sådan lyder det nu fra flere pårørende på Plejecentret Demenscentrum, der er kritisk hårdt ramt af coronasmitte. Malene Toft her tænker konstant på sin 73-årige demente far, Thorkild. Han befinder sig i orkanens øje, mens hun blot kan følge med på sidelinjen.