Lyspunkter i Aarhus

Interaktive og lysende byrumsmøbler i Mathilde Fibigers Have

Arkitektskolen Aarhus har i samarbejde med en række eksterne parter udviklet nogle interaktive og lysende byrumsmøbler, som de kommende tre uger vil kunne opleves i Mathilde Fibigers Have i Aarhus.

- Ideen med projektet er at skabe en række byrumsmøbler, der kan interagere med hinanden og byens borgere. Vi kalder møblerne for Lyspunkter, både fordi de kan skabe rum på byens pladser, og fordi de inviterer til nye former for social interaktion i byrummet: udforskning, uformelle mødesteder, leg, undren og afslapning, forklarer lektor Kätte Bønløkke fra Arkitektskolen Aarhus, der leder forskningsprojektet, i en pressemeddelelse til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Projektet er ét blandt flere under Innovationsnetværket Dansk Lys. Opstillingen af prototyperne skal bruges til at studere, hvordan Lyspunkterne bliver taget i brug, så de efterfølgende kan justeres, med henblik på at optimere interaktionen mellem lyspunkterne, byen og dens borgere.

Inviterer til ophold

- Lyspunkterne er udstyret med lyskilder, der lyser op i takt med, at solen går ned. De styres af sensorer og software, der tager højde for tid og sted, og om der er andre Lyspunkter i nærheden. De er simple i deres formsprog, men avancerede og overraskende i deres måde at reagere på, siger Kätte Bønløkke.

Om aftenen vil Lyspunkterne lyse svagt op og invitere til ophold. Når man sætter sig på møblet, lyser det endnu mere op og danner et rum af lys omkring den, der sidder i det eller står i nærheden. I udvalgte tidsrum bliver endnu en lyskilde aktiveret, som lyser ud gennem en slids i møblets side og tegner en præcis lysstråle ud fra møblet.

Du kan opleve de lysende byrumsmøbler de næste tre uger.

Vaccine

Vaccineeksperiment forløb gnidningsfrit

inger_kjaer_hoejbjerg_0

Vildskov vækker følelser: - Debatten har en hård og uforsonlig tone

Slik-drenge

play Da nattelivet lukkede ned, blev de slik-pushere

20201026164010681_1000.jpg

Overlæge forbereder sig på flere smittede: - Formentlig mindre mandefald denne gang

Skærmbillede 2021-02-26 kl. 13.08.45

Kommune indfører særlige corona-tiltag ved populær bro

politibil

Politiet offentliggør billeder af mistænkt efter røveri