Lokomotiv skal hjem til Aarhus

Bliver udstillet på museum i Den Gamle By

01:12

1 af 2

For 95 år siden blev damplokomotivet F694 bygget på Frichs Maskinfabrik i Aarhus. I morgen vender det hjem efter en lang rejse.

Lokomotivet er blevet skænket af Dansk Jernebanemuseum som en gave til Den Gamle By, som vil lade det indgå som en del af en kommende udstilling om Danmarks udvikling fra vikingetiden til i dag.

I morgen tidlig ankommer lokomotivet med lastbil til Den Gamle By i Aarhus, hvor det skal placeres nede i en underjordisk afdeling af museet. En kran er i den forbindelse blevet rekvireret til at hejse det tonstunge tog på plads i hullet.

Ifølge Den Gamle By kan lokomotivet være med til at give et indblik i den periode, hvor Aarhus for alvor havde vokseværk:

- Det er jo en kæmpestor museumsgenstand, som vi synes, kan fortælle en meget vigtig historie om byen. Det var historien om Aarhus, der vokser meget mere end andre byer og kommer til at blive Jyllands hovedstad, kan man godt sige, fortæller museumsinspektør Søren Tange Rasmussen til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Damplokomotivet har i sin 51 års tjenestetid kørt rundt på stationer og flyttet på godsvogne i for eksempel Aarhus og Aalborg.

I 1972 blev lokomotivet pensioneret og er siden blevet passet og plejet af en veteranklub fra Lunderskov.

Selvom lokomotivet efter planen kommer på plads i Den Gamle By i morgen, vil publikum først kunne opleve det i 2017, hvor den nye udstilling åbner.

Se, hvordan det så ud, da lokomotivet i dag blevet gjort klar til turen fra Lunderskov til Aarhus, i tv-indslaget øverst på siden.