Lokale DF’ere: Det her er danskhed

Ifølge byrådsmedlemmer fra Dansk Folkeparti er man dansk, når man har den rette indstilling til det danske samfund

01:24

Hvad er danskhed? Og hvem er overhovedet dansk? De spørgsmål kører på højtryk i den offentlige debat for tiden, men ifølge lokale DF’ere er opskriften på danskhed ligetil.

- Det handler om den indstilling, man har til det danske samfund. Hvis man stiller særkrav til alt muligt - det kunne være i forhold til, hvad man spiser eller i forhold til omklædning - så er man ikke dansk, siger Frank Nørgaard, byrådsmedlem for Dansk Folkeparti i Randers Kommune.

Læs også 'Min søn er dansk. Det er en helt absurd diskussion'

Den holdning bakker byrådsmedlem for Dansk Folkeparti i Aarhus Kommune,  Knud N. Mathiesen, op om.

- Det vigtigste er, at man lever efter de danske normer og værdier – og ikke vil modarbejde dem, siger han.

Diskussionen om, hvad det vil sige at være dansk, har hele tiden floreret i debatten herhjemme, men danskhedsbegrebet er røget øverst på dagsordenen hos mange efter, at Jens Philip Yazadi, elevrådsformand på Langkær Gymnasium, i torsdags var med som paneldeltager i DR2-programmet Debatten.

Her diskuterede panelet blandt andet integration, og i den sammenhæng sagde Dansk Folkepartis integrationsordfører, Martin Henriksen, at han ikke kunne vurdere, om den18-årige aarhusianerJens Philip Yazdani er dansk. Det på trods af,at Jens Philip Yazdani er født og opvokset i Danmark, har en dansk mor, og til og med er elevrådsformand på et Langkær Gymnasium.

Læs også Langkær Gymnasium indfører nu rene indvandrerklasser

Hverken Frank Nørgaard eller Knud N. Mathiesen ønsker at forholde sig konkret til, hvorvidt Jens Philip Yazdani er dansk eller ej.

De er dog enige om, at danskhed handler om den enkeltes indstilling til det danske samfund. En holdning, som også Niels Kallehave, byrådsmedlem for Dansk Folkeparti i Favrskov Kommune, er enig i.

- Man kan sagtens gå i dansk skole og så videre, men hvis man i fritiden omgiver sig med muslimer, og i det hele taget er muslim, når man kommer hjem, så er man ikke dansk, siger Niels Kallehave.

Øverst i denne artikel kan du se et klip med de tre byrådsmedlemmer - og høre dem uddybe hvornår de mener, man er dansk. 

I videoen nedenfor kan du se et interview med Jens Philip Yazdanis mor, Trine Sognstrup, der finder det absurd, at folk diskuterer, hvorvidt hendes søn er dansk eller ej. 

04:01 Luk video