Lise Egholm om skolers fokus på bander: Det er hele skolens opgave

Skoler i det vestlige Aarhus er ekstra opmærksomme på elevernes adfærd, efter bandekrig har plaget området. Fornuftigt mener tidligere skoleleder med erfaring på området

03:13

På Ellerkærskolen og Hasle Skole i det vestlige Aarhus var det i dag første skoledag. Men det var også en første skoledag med en helt ny udfordring.

Begge skoler ligger nemlig i områder, hvor bandekrigen henover sommeren har fyldt meget.

Læs også Landsdækkende samarbejde skal bekæmpe banderne

Derfor har begge skoler fortalt, at man i år er ekstra opmærksomme på elevernes adfærd og opførsel. En af de personer, der ved rigtig meget om, hvordan man håndterer den slags, er tidligere skoleleder på Rådmandsgade Skole på Nørrebro i København Lise Egholm.

Jeg synes, man skal arbejde aktivt med, at det bliver hele skolens opgave.

Lise Egholm, tidl. skoleleder ved Rådmandsgade Skole på Nørrebro 

Og hun mener, at det er fornuftige tanker, som de aarhusianske skoleledere har gjort sig, men minder også om, at det ikke er nok blot at observere.

- Det er ikke nok bare at høre, hvordan børnene har det. Jeg synes, man skal arbejde aktivt med, at det bliver hele skolens opgave, at alle medarbejdere er indforstået med, at vi har bander her, og vi skal være meget opmærksomme og gøre noget ved det, siger Lise Egholm. 

Rekrutterer syvårige drenge 

Lise Egholm fortæller også om, at bander rekrutterer drenge helt ned til syvårs alderen. Hun mener derfor, at det er vigtigt at man sætter bredt ind på hele skolen.

Et af de steder, hvor det er allervigtigst at få fat, er hos forældrene. I hendes tid som skoleleder oplevede hun, hvordan forældre selv tog initiativ til at indkalde til møder.

Ellekærskolen og Hasle Skole ligger begge i eller tæt på visitationszonen, som politiet har lavet i forbindelse med bandekrigen. På begge skoler er man ekstra opmærksomme på elevernes adfærd.

- Det sagde vi naturligvis ja til, for så begyndte de at mobilisere og arbejde konstruktivt også. Det skal være hele området, der gør noget ved det. Som skolelederne (på Ellekærskolen og Hasle Skole red.) også er inde på, så skal vi ind og holdningsbearbejde børnene, fordi det er kriminalitet det her. Det er forbudt, det er forkert, og det er dårligt. Det er den forkerte vej at gå i livet, så vi skal arbejde med børnenes holdninger. 

Læs også Bandekrig får skole til at have ekstra fokus på deres elever

Undervisere og forældre skal altså mobiliseres og inddrages i forebyggelsen, mener Lise Egholm. Men det er ikke det eneste, der skal til. Det er nemlig også vigtigt at give eleverne noget at beskæftige sig med.

- Så skal vi som skole også give dem nogle andre muligheder. Fordi grunden til at man går ind i bander er blandt andet, at man længes efter at høre til hos nogen, og der skal skolen jo skabe et fællesskab, som alle børnene føler, at de hører til i, siger Lise Egholm.

På Ellekærskolen og Hasle Skole er de ekstra opmærksomme på elevernes adfærd og opførsel. Se mere herunder: 

01:59 Luk video