Lille Jakob og Det Store Byggeri: - Jeg føler mig totalt tromlet ned

Et fem etagers højt byggeri udgør et mareridt for en gruppe borgere på Trøjborg. Kommunen lytter - men bygger alligevel

Jakob Nicolaisen er blevet den lille i kampen mod et nyt, stort byggeri på Trøjborg.

22 år.

Så længe har Jakob Nicolaisen sammen med sin hustru boet i en lejlighed på Peder Skrams Gade på Trøjborg i Aarhus.

Parret bor på anden sal og holder meget af udsigten fra deres stue. De kan se himlen og på grund af lave byggerier hos genboen, har de kig ind i gårdmiljøet på den modsatte side af vejen.

Læs også Gamle storbyer som Paris og Barcelona vælger højhusene fra. Aarhus C har planer om 17 nye

Men den dag kommunen fortalte parret om planen om et nyt fem etager højt byggeri lige på den anden side af gaden, begyndte en lang og slidsom kamp.

- Min hustru begyndte at græde, da jeg viste hende tegningerne af det planlagte byggeri, husker Jacob Nicolaisen og tilføjer at parret stadig er meget ulykkelige over det.

- Vi mister så meget lys, al udsyn til himlen forsvinder, og vi kommer til at have genboer, der kan kigge lige ind i vores lejlighed, lyder det.

Tromlet ned

Jakob Nicolaisen og hans hustru er langt fra de eneste, som er kede af det planlagte byggeri på Peder Skrams Gade 53.

I dag er der på stedet et lavere hus og en garage, men begge dele skal efter planen rives ned, mens en fem etager høj bygning til lejligheder med en ret speciel tagkonstruktion skal bygges i stedet.

Jeg føler ikke, der er blevet taget det mindste hensyn. Jeg mener, at alle protester og indsigelser er blevet negligeret og overhørt.

Jakob Nicolaisen, beboer på Trøjborg

Det har skabt ravage i de omkringliggende ejerforeninger på Trøjborg, hvor der er blevet indsamlet underskrifter og hvor 15 borgere i høringssvar har skrevet om deres bekymringer.

Mange er nervøse for den skygge, den nye bygning vil kaste ind i deres lejlighed.

Andre er skeptiske over for, hvad det vil gøre for Trøjborg, at hullerne imellem karreerne, der i dag giver lys og luft til området, bliver fyldt ud.

Den anderledes udformning af taget på det kommende byggeri er ikke populært hos borgerne i nærområdet, der mener, det får bygningen til at fremstå meget voldsom i forhold til omgivelserne. 

Der er imidlertid ikke blevet lyttet, mener Jakob Nicolaisen.

- Jeg føler ikke, der er blevet taget det mindste hensyn. Jeg mener, at alle protester og indsigelser er blevet negliceret og overhørt. Det synes jeg er grotesk. Jeg føler mig total kørt over og tromlet ned.

00:36

VIDEO: Der er ingen, der vil lytte til os, lyder det fra Jakob Nicolaisen.

Luk video

En etage for meget

Som det ser ud tirsdag, er der ikke mange byrådspolitikere, som kommer til at stemme imod, når byrådet onsdag aften skal afgøre, om de vil give tilladelse til byggeriet af den store bygning på Trøjborg.

En af de få er Keld Hvalsø fra Enhedslisten, som synes, at bygningen i sin planlagte form er for høj.

- Jeg synes, det er for stort et byggeri. Det er for voldsomt til den plads, der er, og vi undrer os over, at man altid skal bygge op til tagrenden og så lige lidt ekstra, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Det er vigtigt at besøge folk og lytte til dem. Men det er ikke ensbetydende med, at vi er enige med dem. 

Louise Lindskrog (S), medlem af teknisk udvalg, Aarhus Kommune

- Vi kan jo godt lide de her boligområder som Trøjborg, fordi der er karréstruktur og nogle huller indimellem. Det er charmen ved Aarhus, at der er forskellighed i højden på bygninger.

Det er især tagkonstruktionen på den planlagte bygning, der bekymrer Enhedslisten, fortæller Keld Hvalsø.

Bygningen har nemlig i stedet for et almindeligt skråt såkaldt saddeltag, som er det almindelige blandt bygningerne på Trøjborg, nærmest en ekstra etage, der giver meget lille grad af skråvægge i taglejligheden på 5. sal.

På Trøjborg er mange bygninger i dag 5 etager, og det er den kommende bygning også, men på grund af den anderledes tagkonstruktion kommer bygningen til at virke endnu højere.

- Her putter man nærmest en ekstra etage på, fordi man ændrer på tagkonstruktionen. Man bygger op til niveau og så lidt mere, siger Keld Hvalsø.

- Vi har svært ved at forstå, hvorfor tingene altid skal laves så volumeniøse. Måske man ikke behøvede at lave den sidste etage.

Det er denne udsigt, Jacob og hans kone har nydt gennem to årtier. Den skal de snart vinke farvel til.

Påvirker boligprisen

Også på den anden side af den planlagte bygning er beboerne dybt ulykkelige over byggeriet.

- Jeg synes, det er ærgerligt og en skam, at man insisterer på at fylde karreen op med bygninger, der rammer max højde, siger Kristian Skjoldborg, der er formand for ejerforeningen. Han ejer en lejlighed i bygningen over for det planlagte byggeri.

- Der bliver ændret på et område, de fungerer godt og har meget charme, når man bygger meget store byggerier. Trøjborg er attraktivt fordi der netop er en forskellighed med mindre byhuse og lejligheder. Det giver en charme og karakter.

Min hustru begyndte at græde, da jeg viste hende tegningerne af det planlagte byggeri.

Jacob Nicolaisen, beboer på Trøjborg

Kristian Skjoldborg er en af de naboer, som har sendt en indsigelse til kommunen i forbindelse med planlægningen af byggeriet.

- Jeg har svært ved at tro andet, end at det går ud over værdien af min lejlighed og påvirker, hvor nem den er at sælge, når man bygger den her bygning, siger han.

- Jeg købte netop denne lejlighed fordi den ikke lå så tætpakket, men der var luft og følelse af at kunne trække vejret.

Politisk fortaler: Det er et menneskeligt hensyn

TV2 ØSTJYLLAND har tirsdag taget kontakt til Louise Lindskrog (S), der er medlem af teknisk udvalg, og som onsdag vil stemme ja til at give tilladelse til det fem etager høje byggeri.

Hun fortæller, at hun har besøgt Jakob Nicolaisen og lyttet til de indsigelser, han har mod byggeriet.  

- Vi må anerkende, at det selvfølgelig påvirker dem, der bor lige overfor byggeriet, og jeg kan sagtens forstå, at det er enormt frustrerende, at man mister noget udsyn og noget lys, siger Louise Lindskrog.

Kommunen har vedtaget en strategi, der betyder, at man vil fortætte byen. Det skyldes, at en masse mennesker ikke har et sted at bo, lyder det fra Louise Lindskrog.

Læs også Fra middelalderby til mini-Manhattan: Før var der tolv højhuse, nu er der snart 50

- Det er vigtigt at besøge folk og lytte til dem. Men det er ikke ensbetydende med, at vi er enige med dem. Det er en afvejning, og det er et menneskeligt hensyn, der ligger bag, at jeg vil stemme ja i morgen, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Det er det samme menneskelige hensyn, der er til grund for, at Louise Lindskrog er fortaler for fem etager i stedet for fire. Det har ifølge Louise Lindskrog ikke været at lave vinduerne i bygningen mindre. 

- Der er blevet gjort en indsats for, at det nye byggeri kommer til at passe ind i kvarteret, og at det ikke stikker fuldstændig ud. Men kvarteret kommer til at ændre sig, lyder det fra Louise Lindskrog. 

Det er hendes 'klare indtryk', at tilladelsen til byggeriet af den store bygning på Trøjborg vil blive stemt igennem på onsdagens møde i teknisk udvalg.

Læs også Riv Navitas ned: - Den er for stor og for kantet