Likes og selfies: Fordommene om unge passer ikke

De ældre generationer har mange fordomme om de yngre generationer, men de unge lever i en helt anden virkelighed, viser en ny undersøgelse, som TV 2 | ØSTJYLLAND har foretaget

04:51

1 af 2

Nutidens unge bliver ofte fremstillet som selvoptagede og selvcentrerede i medierne, og det tager ikke mange klik at finde repræsentanter fra "selfie-generationen" på Youtube og andre sociale medier.

Virkeligheden er dog en ganske anden, viser en undersøgelse, som TV 2 | ØSTJYLLAND har foretaget i samarbejde med Århus Statsgymnasium, hvor 510 elever har svaret på spørgsmål om smartphones, sociale medier og genbrugstøj.

"Mig-generationen" lever simpelthen ikke op til sit navn, og der bliver tegnet et lidt for firkantet billede af de unge.

- Beskrivelsen af generationer som man ikke selv tilhører bliver ofte lidt karikeret, og hele segmentbeskrivelsen er i sig selv meget mere kompleks. Vi kan ikke bare skære alle sammen over en kam. Det er en generation, som er knap så selvpromoverende, som man har opfattelsen af, fortæller Louise Byg Kongsholm, der er administrerende direktør i PEJ Gruppen.

Politiet lukkede facebookfest med 450 gæster

Stine Ørskov Madsen går på Århus Statsgymnasium, og hun er en af de unge, der ikke kan genkende billedet af sig selv i fordommene.

Vil ikke sættes i denne bås

- Jeg har i hvert fald ikke lyst til at blive sat i sådan en bås, som sådan en teenager, der ikke går op i andet end at få likes og mærketøj, fortæller gymnasieelev Stine Ørskov Madsen.

Ifølge undersøgelsen har 63 procent af de unge inden for de seneste to år fået en ny smartphone, men når man spørger om, hvor ofte de lægger billeder ud, så er det overraskende. Det er nemlig kun fem procent, der lægger billeder af sig selv ud på Facebook og de andre sociale medier hver dag, 37 procent gør det hver uge, 35 procent gør det hver måned og hele 23 procent gør det aldrig.

Politiet følger digters Facebook tæt

- Mine forældre poster meget mere på Facebook end jeg gør, og alligevel bliver vi fremstillet som om, vi er dem, der kun går op i sådan noget, fortæller Astrid Hvid Maribo, der også går på Århus Statsgymnasium.

Rektor Dorte Fristrup tror, at Facebook-tendensen og behovet for selfies efterhånden er ved at lægge sig.

Se hele indslaget i ovenstående video.