Letbanen på skinner: Det er en stor dag

Direktør glæder sig over, at byggeriet af Aarhus Letbane nu rykker ind i næste og mere synlig fase

Tonsvis af beton bliver torsdag eftermiddag "sprøjtet" ud mellem vejbanerne på strækningen Knudrisgade og Nørre Boulevard i Aarhus Nord.

Her indledes arbejdet med at lægge de første skinner til den kommende Aarhus Letbane midt i byen. Tidligere er der kun blevet lagt skinner uden for byen, men nu rykker skinne-lægningen inden for bygrænsen.

Dagens indledende arbejde er kulminationen på mange års planlægning, som skal lede frem til foråret 2017, hvor de første letbanetog skal køre gennem Aarhus.

Boremaskine skal sikre tidsplan

Det kommer til at ske 45 år efter, at den sidste sporvogn trillede af sted i byen:

- Det er en stor dag. Det er første gang siden 1972, at vi får sporvognen tilbage til Aarhus, siger direktør for Aarhus Letbane, Claus Rehfeld Moshøj, til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Letbanen kan ifølge direktøren sammenlignes med S-tog, som man kender det fra København.

Arbejde vil kunne mærkes

I modsætning til dengang sporvognene havde sin storhedstid, er der sker lidt forbedringer. Blandt andet er skinnerne vedligeholdelsesfrie - de kan passe sig selv de næste 40-50 år - togene næsten lydløse, og derudover bliver transport kombineret med natur.

Mellem de to hold skinner i hver sin retning, bliver der anlagt et græstæppe, som dog ikke må betrædes, fortæller Claus Rehfeld Moshøj:

- Vi forskønner dermed samtidig en trafikeret vej.

Letbane skal sende busser på pension

Anlægget af skinner til letbanen kommer til at foregå de næste to-tre måneder på strækningen fra Nørreport til Randersvej og videre til Skejby. Det kommer til at give nogle udfordringer i forhold til trafikken, men letbane-direktøren lover, at arbejdet kommer til at genere mindst muligt.

Det kan løses ved at arbejde i ferier, weekender eller tidspunkter af døgnet, hvor der ikke er så mange biler på vejene:

- Så arbejder vi simpelthen nat og dag, mens det står på. De store kryds kommer vi gennem trinvis, mens de små kryds lukker vi helt, siger Claus Rehfeld Moshøj.

Aarhus Letbane skal efter planen køre på skinner med passagerer fra maj 2017.

Se, hvordan arbejdet med at lægge letbane-skinnerne foregår, i videoen øverst i artiklen.