Lejligheder med til-salg-skilte vrimler frem i Aarhus

Op mod 50 procent flere lejligheder er til salg i de store byer. Det er blevet købers marked, påpeger økonom.

Mange lejlighedsejere har et urealistisk billede af de priser, som de kan få for deres bolig, lyder det fra Foto: Jeppe Michael Jensen - Ritzau Scanpix

Det seneste år er antallet af lejligheder med til-salg-skilte steget 28 procent. 

Udviklingen er mest tydelig i København, Aarhus og Aalborg, hvor stigningen lyder på mellem 40-52 procent.

Læs også Vi bosætter os længere fra jobbet: Sådan er udviklingen i Østjylland

Det viser tal fra finanssektorens interesseorganisation, Finans Danmark.

Priserne siver

Hos Nordea vurderer boligøkonom Lise Nytoft Bergmann, at det for alvor vil kunne ses i priserne, hvis stigningen fortsætter. Samlet var der 7851 lejligheder til salg i Danmark i januar. 

Læs også Unge genhusede efter dramatisk evakuering - én udtalelse får politiker i det røde felt

- Der er kommet voldsomt mange flere lejligheder til salg i de store byer det seneste år. De år, hvor vi har haft meget kraftige stigninger i lejlighedspriserne, er forbi.

- På nuværende tidspunkt kan vi se, at priserne siver en smule. Det er en stor ændring i forhold til tider, men indtil videre har priserne ikke sat sig for alvor, siger Lise Nytoft Bergmann. 

03:00

VIDEO: Som den første turistorganisation i Danmark har VisitAarhus indgået en aftale med platformen Airbnb. Det skal på sigt gavne mange aarhusianere. Indslaget er fra 23. januar 2019.

Luk video

Urealistiske priser

Hun vurderer, at mange lejlighedsejere har et urealistisk billede af de priser, som de kan få for deres bolig. 

I Aarhus bliver lejlighederne i øjeblikket udbudt til priser, der er ni procent højere end de gennemsnitlige salgspriser. 

- I øjeblikket er udbudspriserne meget høje, i forhold til hvad de bliver solgt til. Priserne på lejlighedsmarkedet er ikke rigtig blevet justeret ned det seneste år. 

- Det kunne tyde på, at de her nye tider på markedet for lejligheder ikke er gået helt op for sælgerne, siger Lise Nytoft Bergmann. 

Læs også Mange har skrevet sig på venteliste til nye Gellerup-boliger

For huse er udviklingen mere afdæmpet. Der var 33.531 huse til salg i december, hvilket svarer til en stigning på 805 huse over det seneste år. 

Der er dog store regionale forskelle, og i blandt andet Syd- og Vestjylland er der færre huse til salg end for et år siden. 

Derudover er liggetiden modsat de store byer faldet. Det tager i gennemsnit 268 dage at sælge et hus, hvilket er 20 dage mindre end for et år siden. 

Læs også Mette lever af strikkeopskrifter på seks forskellige sprog