Lars Løkke i Aarhus: Hør grundlovstalen her

Tirsdag holdt statsministeren tale ved Venstres grundlovsarrangement i Aarhus

Fra talerstolen i Hørhaven fortalte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) blandt andet om et nyt asylsystem. Se talen lidt længere nede i artiklen. Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

Lars Løkke Rasmussen benyttede dagen til at kommentere på S-formand Mette Frederiksens melding om en socialdemokratisk soloregering uden De Radikale. Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

TV2 ØSTJYLLAND sendte statsministerens grundlovstale live på Facebook. Se talen lidt længere nede i artiklen. Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

1 af 3

Tirsdag var statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på talerstolen i Hørhaven i det sydlige Aarhus i anledningen af grundlovsdag. Et arrangement, som partiet Venstre stod bag.

Her kommenterede statsministeren blandt andet meldingen fra S-leder Mette Frederiksen om, at partiet agter at danne regering med sig selv uden De Radikale.

Men statsministeren kom blandt andet også omkring udviklingen i Danmark, flygtninge, grundloven og kvindernes rettigheder, danske værdier og frihedsbegreber i sin tale.

Se talen i sin fulde længde i videoen herunder.

Tid til at komme til Jylland

Blandt deltagerne ved tirsdagens grundlovsmøde i Hørhaven var meningerne om statsministerens grundlovstale delte.

- Jeg synes, det var en udmærket tale med gode pointer. Det var dejligt at se, at statsministeren også havde tid til at komme til Jylland, siger Thomas Nielsen fra Hørning. 

00:10

VIDEO: Thomas Nielsen var tirsdag til grundlovsmøde i Aarhus. Han var begejstret for statsministerens tale.

Luk video

En anden tilhører var mere kritisk i forhold til talen.

- Jeg synes, han lagde rigtig meget vægt på det med flygtninge og indvandrere. Jeg tænker, at der også er mange andre spørgsmål, der er lige så vigtige eller endnu vigtigere, og de folk der sidder her, er nok enige med ham på forhånd, så jeg ville gerne have hørt hans mening om mange andre ting, men derudover synes jeg, at han gjorde det godt, siger Lis Alban fra Aarhus med henvisning til, at det var et grundlovsmøde arrangeret af Venstre, hvor også andre repræsentanter fra partiet var på talerstolen.

Blandt dem var teknik- og miljørådmand i Aarhus Kommune Bünyamin Simsek (V).

00:18

VIDEO: Lis Alban havde håbet på mere fra Lars Løkke Rasmussen ved dagens grundlovsarrangement i Hørhaven.

Luk video

Nyt asylsystem på vej

Lars Løkke Rasmussen fortalte i sin tale, at et nyt europæisk asylsystem er på vej.

Statsministeren løftede sløret for de drøftelser, som han har ført med en række andre europæiske lande den senere tid.

Læs også Pas på i solen: Årets højeste UV-indeks på grundlovsdag

- Vi taler helt konkret om projekter, der kan løbe et nyt europæisk asylsystem i gang. Hvor omdrejningspunktet kunne være fælles modtage- eller udsendelsescentre i Europa. Men for at sige det ærligt: I et land, som ikke er på migranternes eller menneskesmuglernes liste over foretrukne destinationer, sagde han.

Flere af de fremmødte til Venstres arrangement i Hørhaven benyttede lejligheden til at få taget et billede sammen med statsministeren.

Tidligere har det været diskuteret, om man kunne oprette modtagecentre i tredjelande, blandt andet i Afrika.

Men nu arbejdes der altså på at oprette centre inden for Europa. Og man er langt i drøftelserne, understregede statsministeren.

04:11

VIDEO: Her kan du se meget mere om grundlovsdag fra nogle af de andre arrangementer rundt om i Østjylland.

Luk video

Løkke om S-udmelding: Taktik

Derudover benyttede Lars Løkke Rasmussen dagen til at kommentere på Mette Frederiksens (S) melding om en socialdemokratisk soloregering uden De Radikale.

Lars Løkke Rasmussen taler med journalister efter sin grundlovstale i Hørhaven i Aarhus.

- Jeg betragter det lidt som en taktisk melding, sagde Lars Løkke Rasmussen efter grundlovstalen tirsdag i Aarhus.

- Jeg synes måske, det er en lidt sjov tanke: Man har en ambition om at samle landet, men man kan ikke engang samle sin egen opposition, sagde han.

Man bør heller ikke tage meldingen fra Socialdemokratiet for pålydende, lød det fra Lars Løkke Rasmussen.

- Sidst de sagde noget tilsvarende, var op til valget i 2011, hvor De Radikale fik at vide, at de kunne rende og hoppe, der bliver ikke flyttet et komma.

Jeg synes, han lagde rigtig meget vægt på det med flygtninge og indvandrere. Jeg tænker, at der også er mange andre spørgsmål, der er lige så vigtige.

Lis Alban, deltager ved grundlovsmøde

- Så kravlede alle op i det sorte tårn, og vi fik den politik mellem 2011 og 2015, som vælgerne godt kan huske, siger han med henvisning til Helle Thorning Schmidts regering bestående af Socialdemokratiet, SF og De Radikale.

De partier, der bakker op om en regering, vil også have indflydelse, siger Lars Løkke Rasmussen.

Læs også Politikere ønsker flere svar i knivsag på psykiatrisk hospital

- Så hvis Mette Frederiksen skal være statsminister, så kræver det jo at flertal af partier, altså Enhedslisten, Alternativet, SF og De Radikale.

- Meldingen er så, at de kan hoppe og rende alle sammen, hun skal bare have den. Men sådan fungerer demokrati jo ikke.

Læs også Fra middelalderby til mini-Manhattan: Før var der tolv højhuse, nu er der snart 50

- Det er en fast dansk tradition, at dem, der støtter statsministeren, de selvfølgelig også får en indflydelse, der svarer til deres støtte, siger Lars Løkke Rasmussen.