Landsudstilling satte Aarhus på verdenskort

Folk strømmer til Aarhus, og byen bliver for alvor provinsens hovedstad, da aarhusianerne i 1909 kunne vise landsudstillingen frem

07:52

1 af 2

I 1909 blev der lavet en landsudstilling i Aarhus. Byen var i vækst og havde over en årrække vokset sig større end industribyen Randers. Og for at markere sin rolle byggede aarhusianerne en ny bydel, der skulle sætte rammen om en landsudstilling, hvor publikum kunne se alt det nyeste om industri, arkitektur og kunst. For ikke at tale om de nyeste opfindelser såsom den trådløse telegraf, elektricitet og flyvemaskiner.

Og det skulle blive en udstilling, der trak mange mennesker til den dengang lille provinsby og satte den på verdenskortet.

- Udstillingen har virkelig sat Aarhus, ikke bare på danmarkskortet, men på verdenskortet. Der kom jo folk helt fra Amerika. 1200 amerikanere kom sejlende over til den der landsudstilling, der kun var der seks måneder i 1909. Det var altså virkelig en fremvisning af, hvad Danmarks industri og kunst kunne præstere, og det var Aarhus, der viste det. Der havde været sådan nogle mindre udstillinger i andre byer, men hermed markerede Aarhus sig virkelig som en meget driftig by og ubestridt provinsens hovedstad, siger den aarhusianske historiker og forfatter Johan Bender.

Ny programserie: Mission Gentænk

Over 600.000 besøgende

Hele Aarhus arbejdede sammen om udstillingen, der trak hele 600.000 gæster til byen. Udstillingen var en succes og varede i et halvt år, hvorefter den og bydelen omkring blev revet ned. Herefter blev Aarhus aldrig den sammen by igen. Byen og dens borgere havde fået en helt ny selvforståelse, og Aarhus var blevet hele provinsens hovedstad.

- Det samarbejde, som landsudstillingen i 1909 krævede, har siddet fast i byen siden, siger Johan Bender.

Du kan høre eksperternes syn på landsudstillingen, dens betydning for Aarhus og en sammenligning med kulturhovedstadsprojektet i 2017 i videoen øverst i artiklen.

Klik her for at se hele andet program af Mission Gentænk, der denne gang kigger nærmere på kulturen i landsdelen.