TV2 Østjylland
  • Din kommune
  • Play
  • Tip os
  • Din kommune
  • Play
  • Tip os
19. mar 2023, kl. 14:08

Landets største køkken laver 150.000 frikadeller og bruger 10 ton smør om året

Der er tale om enorme portioner, når der hver dag skal laves mad til alle patienterne på Aarhus Universitetshospital.

Der er omkring 100 medarbejdere i køkkenet, og for at nå det hele er 60 af dem på dagligt.
  • Maja Kærhus MAKJ
    Maja Kærhus Jørgensen
    Lokalreporter i Aarhus Kommune

Hvert år bliver 150.000 frikadeller stegt og en halv million sandwich smurt i landets største køkken på Aarhus Universitetshospital.

Og spørger man køkkenchef Bente Sloth, så er maden en af hospitalets vigtigste opgaver.

- Det er ikke bare mad, det er en del af behandlingen. Patienter, der ikke får den rette ernæring, bliver langsommere raske, siger hun.

Det er ikke kun smagen, men også anretningen, der er vigtig, når man skal vække appetitten hos patienter.
Det er ikke kun smagen, men også anretningen, der er vigtig, når man skal vække appetitten hos patienter. Foto: Aarhus Universitetshospital

Køkkenet, der har eget bageri og slagteri, sørger for mad til 2000 patienter dagligt.

Det er nødt til at køre som en velsmurt maskine, når der skal laves mad i mængder, der kan få selv den største børnefamilie til at miste pusten. 

Men køkkenchefen har ikke valgt den lette løsning.

Noget at se frem til

I køkkenet, der breder sig over 4700 kvadratmeter, bliver al maden lavet fra bunden og med mere end 80 procents økologi.

Den klassiske danske mad er godt repræsenteret i madplanen, der typisk laves for tre uger ad gangen. Mange ønsker noget genkendeligt, når de er dårlige, og derfor laver man fortsat frikadeller og citronfromage i stor stil, fortæller Bente Sloth.

quote
Man kan godt blive ked af det, hvis en patient mener, det er noget skrammel
Bente Sloth, køkkenchef

Men også frisk brød er vigtigt. For at sikre patienterne det hver uge bruger bageren Thomas Hansen et ton hvedemel og 60 kilo gær.

Det er noget særligt for ham, at det er patienter, han bager til.

- Vi hjælper jo en person, der ligger uden så meget at se frem til i løbet af en dag og skal til mange undersøgelser, og det er måske ikke dem alle sammen, der er lige sjove. Så får de et godt stykke brød og en god sandwich eller kage. Det kan måske give dem lidt glæde, siger han.

Så store mængder bruger hospitalskøkkenet

Køkkenet får i alt 1300 tons fødevarer ind om året, og det dækker i cirkatal blandt andet over:

  • 60 tons mel

  • 400 grise og 52 okser, der bliver til pålæg og varme retter

  • 300.000 æg

  • 50.000 pakker smør

  • 200.000 liter mælk

Om året bliver der cirka lavet:

  • 200.000 desserter

  • 36.000 små hjemmebagte leverpostejer

  • 250.000 kransekager

  • 600.000 småkager

  • 1 ton müsli

  • 1,5 ton pesto

  • 400.000 rundstykker

  • 150.000 frikadeller

  • En halv million sandwich, som blandt andet bliver smurt med 3 ton chutney

På trods af de økologiske råvarer og hjemmelavede retter er det alligevel de færreste, der ikke har hørt fortællingen om den dårlige hospitalsmad.

Gør op med gammelt ry

Den gamle fortælling er dog ikke opstået ud af ingenting.

- Hospitalsbranchen var i begyndelsen af 00'erne kendt for dårlig mad. Her var der meget posemad, siger Bente Sloth.

Langt de fleste hospitaler er dog gået over til selv at lave maden, da man fandt ud af, at det var både billigere og bedre.

Køkkenet laver også selv sine pølser.
Køkkenet laver også selv sine pølser. Foto: Aarhus Universitetshospital

Men ifølge køkkenchefen kan ryet alligevel blive svært helt at ryste af sig. Omstændighederne for hospitalsopholdet kan ikke undgå at påvirke oplevelsen, mener hun.

- Noget af det handler om, at man er på en sengestue, hvor der ligger en anden patient, man er syg, man er forkvalmet, og man er ked af det, siger Bente Sloth, der også peger på transporten fra køkkenet og ud på afdelingerne som en udfordring.

- Man kan godt blive ked af det, hvis en patient mener, det er noget skrammel, men vi ved også, at noget medicin kan påvirke smagsoplevelsen. Så vi tager det ikke så tungt, fordi vi ved, at det er lavet med gode råvarer.

Ros på servietter

Køkkenchefen tror på, at hospitalsmadens ry nok skal blive bedre, i takt med at afstanden til posemadens tid bliver længere.

Det vidner den ros, som jævnligt bliver sendt tilbage til køkkenet om, fortæller hun.

- Der er kommet flere hilsner tilbage fra patienter, der har skrevet på en serviet. Det kan være noget så enkelt som: ”Det var så dejlig en boller i karry” eller ”Det var en fornøjelse - det er ligesom min mors”, siger Bente Sloth.

I køkkenet går man meget op i, at der bogstaveligt talt ikke går en krumme til spilde. Rugbrødsender bliver for eksempel gemt til øllebrød.
I køkkenet går man meget op i, at der bogstaveligt talt ikke går en krumme til spilde. Rugbrødsender bliver for eksempel gemt til øllebrød. Foto: Aarhus Universitetshospital

For hende og det øvrige køkkenpersonale er det dog lysten til at lave god mad fra bunden, der holder den faglige stolthed og arbejdsglæden oppe. Men det varmer alligevel, når det bliver anerkendt af dem, det hele handler om – patienterne.

- Så ved vi, at det gør en forskel for nogen. Jeg er stolt af at være en del af AUH, og jeg synes, vi bidrager med noget godt, siger Bente Sloth.

Kom med indenfor i landets største køkken, som vi besøger i serien 'Vores Vilde Hospital'.

Vores Vilde Hospital | Det er ikke kun læger, der holder patienterne i live. Mød de hårdtarbejdende mennesker uden kitler.

Se alle seriens afsnit her.

facebook twitter mail

Læs også

  • Asger Andersen

    Asger kan som den eneste i landet redde liv med simpelt ’sugerør’

  • Jordemoder vibeke

    Moderkage-trend overraskede garvet jordemoder

Mest sete

  • falske profiler samsø

    Svindlermysterie på lille ø fortsætter

  • Kirsten andersen

    Kirstens tatovering vækker debat: Overlæge mener, raske kan risikere at dø

  • Smarte studerende fik købmands elregning til at rasle ned

  • Smarte studerende fik købmands elregning til at rasle ned

  • Lort på bil i Galten

    Frustrerede beboere: Hvem smører lort ud over vores biler?

  • Hjælp! Hvor er mine penge?
    Bjarne Frost Jensen

    I december fik Bjarne en regning, der væltede det hele

  • arriva tog

    Flere tog aflyst torsdag morgen

  • Slagter Kruse

    133 år gammel slagter lukker: Var prins Henriks favorit

  • Frygter flere dødsulykker når skolebørn skal krydse stor vej

  • Kvickly

    Bager forventer snarlig genåbning efter besøg af mus

  • Dronningborghallen lukket

    Derfor blev sportshal lukket øjeblikkeligt

  • Kloge børn

    Ny skole for superkloge børn

  • retten i Aarhus

    Brutal vold mod kone: 38-årig udvist for voldtægt, psykisk og fysisk vold

  • Hjælp! Hvor er mine penge?

    45-årige Camilla må låne penge af sine forældre

  • AUH

    Regionen skal stå skoleret efter kræftskandale

  • håndjern

    Landets største sexshop taber pusten

  • pædagog

    Pænt nej tak: Kommunalt ansatte får ikke lov at beholde bededag

  • Kirsten andersen

    Kirstens tatovering vækker debat: Overlæge mener, raske kan risikere at dø

TV2 Østjylland

Kontakt

  • Tip os
  • Sig din mening
  • Send klage
  • Find medarbejder
  • Book rundvisning
  • Sponsorater
  • Reklamer

Om os

  • Hvem er vi?
  • Udviklingsblog
  • Bestyrelse
  • Repræsentantskab

Job uddannelse

  • Ledige stillinger
  • Erhvervspraktik
  • Journalistpraktikant
  • FTP-elev

Services

  • Tekstet for hørehæmmede
  • Public service
  • Sådan ser du TV2ØJ
  • Nyhedsbrev
  • Privatlivspolitik
  • Cookies
Vi tager ansvar for indholdet og er tilmeldt Pressenævnet
TV2 Østjylland Skejbyparken 1, 8200 Aarhus N Skriv til: redaktion@tv2oj.dk Ring: (+45) 87424242
facebook twitter linkedin instagram youtube tiktok