Landets bedste skal forske i hjerte-kar-sygdomme i Aarhus

Et ny akademi samler flere af landets forskningskræfter indenfor hjerte-kar-sygdomme for at forbedre mulighederne for diagnose, behandling og forebyggelse. Det hele skal ske i Aarhus.

Selvom antallet af dødsfald, som skyldes hjerte-kar-sygdom, er halveret siden 1995 rammes mere end halvdelen af os over 55 år stadig af en hjerte-kar-sygdom.

Det vil et nyt akademi i Aarhus arbejde målrette med at ændre på. 

Det nye akademi vil samle forskere fra hele landet for at komme til bunds i hjerte-kar-sygdomme, og dermed få en bedre forståelse af de mekanismer, der leder til hjerte-kar-sygdomme. Det er derfor målet at forbedre diagnose, behandling og forebyggelse af sygdommene.

Det nye akademi vil få det mundrette navn ’Danish Cardiovascular Academy’, som vil være en del af Aarhus Universitet.

- Danish Cardiovascular Academy giver nye forskertalenter mulighed for at samles i faglige netværk på tværs af landet og mødes med topforskere fra ind- og udland. Akademiet bliver et afgørende afsæt for at videreudvikle hjerte-kar-forskningsmiljøerne ved de danske universiteter, siger Lars Bo Nielsen, dekan på det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Health, Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

At samle kloge hoveder på tværs af professioner fra hele landet vil være med til at skabe det miljø, der i sidste ende bliver afgørende for fremtidige behandlinger af hjerte-kar-sygdomme, lyder det fra dekan Lars Bo Nielsen. 

- Akademiet vil understøtte en ny generation af hjerte-kar-forskere, som kan skabe forskningsgennembrud og fremme innovation på tværs af fagligheder – og dermed sikre stadig bedre behandling af danske hjertepatienter. 

Støtte fra Novo Nordisk Fonden
Det nye akademi bliver blandt andet støttet af Novo Nordisk Fonden, der smider 150 millioner kroner ind i projektet.

Om det nye akademi

Ud over at samle viden og kapaciteter fra universiteter, hospitaler og andre forskningsinstitutioner vil akademiet lægge vægt på at inddrage patienterne. Derfor er patientorganisationen Hjerteforeningen en af partnerne i akademiet, der også bidrager med yderligere 30 millioner kroner til samarbejdet.

- At inddrage en patientorganisation så aktivt er visionært og giver de bedste forudsætninger for at forme og løfte fremtidens danske forskning i hjerte-kar-sygdomme til gavn for patienter og samfundet, siger Anne Kaltoft, administrerende direktør i Hjerteforeningen i pressemeddelelsen.