Landbruget erkender fejl i yderligere to rapporter om oksekød

Landbrug & Fødevarer erkender, at man i to tidligere tilfælde er gået for langt i samarbejde med universitet. Det ene tilfælde er fra Aarhus Universitet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
En intern undersøgelse i Landbrug & Fødevarer viser nu, at organisationen var med i planlægningen af formidlingen af resultaterne fra en AU-rapport. Foto: Kristoffer Juel Poulsen - Ritzau Scanpix

Landbrug & Fødevarer erkender, at organisationen i to forskningsrapporter om oksekød fra 2015 og 2016 har blandet sig for meget i, hvordan resultaterne skulle formidles.

Det viser en intern undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer. Den har belyst mere end 100 projekter de sidste fem år, hvor organisationen har samarbejdet med universiteter.

I begge tilfælde har vi begået fejl. I den ene har vi gået for langt i, hvordan resultaterne skal formidles, og i den anden har vi villet ændre en overskrift.
Anne Lawaetz Arhnung, Direktør, Landbrug & Fødevarer

Den interne undersøgelse er gennemført på bagkant af en rapport fra 2018 om oksekøds klimapåvirkning lavet med DTU og Aarhus Universitet, som har affødt hård kritik.

Information har afdækket, at Landbrug & Fødevarer har haft en fremtrædende rolle i arbejdet med rapporten. Lobbyorganisationen har skrevet afsnit i rapporten og påvirket en pressemeddelelse.

Der kan ifølge organisations direktør, Anne Lawaetz Arhnung, i yderligere to tilfælde sættes spørgsmålstegn ved armslængdeprincippet.

Det gælder dels en rapport fra 2016 lavet i samarbejde med DTU, der skulle se på sammenhængen mellem indtag af kød og kræft.

Forud for offentliggørelsen af rapporten fik en medarbejder hos Landbrug & Fødevarer tilsendt et udkast til en pressemeddelelse.

Den har overskriften, "Kød kan indeholde kræftfremkaldende stoffer". Medarbejderen svarede tilbage med et andet forslag til overskriften.

- Overskrift: Hvad siger I til "Kød alene giver ikke kræft", skriver medarbejderen i en mail.

Forslaget bliver afvist af forskeren. I den endelige pressemeddelelse er overskriften, "Stoffer i kød kan være kræftfremkaldende".

Rapporten om oksekød blev blandt andet blevet kritiseret for at sammenligne klimabelastningen for en hel pulje af produkter - øl, vin, slik, kaffe, te, sodavand og andre søde sager - med dansk produceret oksekød alene.

Det andet kritikpunkt er en rapport om oksekøds påvirkning af klimaet fra 2015.

Den er lavet med Aarhus Universitet. Rapporten er forløber til rapporten om oksekød fra 2018, som har igangsat undersøgelsen af de mere end 100 projekter.

Af et referat fra et statusmøde i 2014 fremgår det, at Landbrug & Fødevarer er med i planlægningen af formidlingen af resultaterne.

- Første overvejelser om kommunikationen er foretaget, men afventer egentlige resultater, førend den endelige kommunikationsindsats kan planlægges, står der i referatet fra mødet, der bliver afholdt hos Danish Crown i Horsens.

Anne Lawaetz Arhnung erkender, at der i de to projekter er grund til kritik.

- I begge tilfælde har vi begået fejl. I den ene har vi gået for langt i, hvordan resultaterne skal formidles, og i den anden har vi villet ændre en overskrift.

- Det tilkommer ikke os som interesseorganisation, siger hun.

I de 100 projekter har Landbrug & Fødevarer blandt andet set på, om det har været tydeligt nok deklareret, hvilken rolle organisationen havde i projekterne.

Desuden om medarbejdere har blandet sig i forskningen og formidlingen af resultaterne.

Ifølge Anne Lawaetz Arhnung har Landbrug & Fødevarer ikke fundet tegn på, at medarbejdere har blandet sig i selve forskningen.

Landbrug & Fødevarer har for at undgå fremtidige sager ændret retningslinjerne for samarbejde med universiteter.

Det betyder blandt andet, at politiske medarbejdere ikke længere må arbejde med forskningsprojekter.

Samtidig er der lavet et kodeks for samarbejde med universiteter.

Kort nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Tilpas dit samtykke til cookies her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm vimeo.com
_cfuvid vimeo.com
AWSALB Amazon Web Services
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBCORS Amazon Web Services
AWSALBCORS Amazon Web Services
bcookie LinkedIn
beyondwords no-domain
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
pusherTransportTLS no-domain
remote_sid youtube.com

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_clsk tv2ostjylland.dk
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
bugsnag-anonymous-id no-domain
userId tv2ostjylland.dk
vuid vimeo.com

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
_ga Google
_ga_LVEFKMG087 Google
_ga_VNYPEBL4PG Google
li_alerts LinkedIn
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
CookieConsent tv2ostjylland.dk
CookieConsent tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
oj_ovp_session oj.tv2reg.stream
PHPSESSID recruit.hr-on.com
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyLastVisitV2 tv2ostjylland.dk
recencyLastVisitV2 tv2ostjylland.dk
SRVNAME oj.tv2reg.stream
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
tv2_ostjylland_session tv2ostjylland.dk
tv2reg_cookie_consent tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2ostjylland.dk
XSRF-TOKEN oj.tv2reg.stream
XSRF-TOKEN tv2ostjylland.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google