Længere tid til speciale

Ledelsen på Aarhus Universitet vil give studerende mere tid til at skrive speciale

Foto: Colourbox

De studerende på Aarhus Universitet har alt for kort tid til at skrive deres speciale.

Sådan lyder det fra universitetsledelsen, der stiler efter at de studerende kan få et helt år til at skrive specialet i år 2020.

Lige nu har kun studerende på sundheds- og naturvidenskab så lang tid til det, da de kan komme til at skulle bruge tidskrævende laboratorie-eksperimenter. Resten har blot et enkelt semester - et halvt år - til det.

- De studerendes specialevilkår er ikke gode nok i dag. Specialet er kulminationen på studieforløbet. Det er her, man viser dybden i sin faglighed og sin evne til at aktivere forskningens principper for at afdække en bestemt problemstilling, siger rektor Brian Bech Nielsen til universitetets hjemmeside.

Ikke for alle studier

Rektoren understreger dog, at det ikke nødtvendigvis vil give mening med et étårigt speciale på alle studier. Derfor vil han og ledelsen i samarbejde med studerende og medarbejdere undersøge, hvor man kan teste det af.

- Vi vil opfordre de forskellige fagmiljøer til at overveje, hvordan man kan styrke fagligheden ved at inddrage et semester mere til specialet, hvordan man kan styrke inddragelsen af eksterne samarbejdspartnere, og om man f.eks. kan gøre mere brug af produktspecialer eller dele projektet op i flere leverancer, siger han.

I 2014 blev 92 % af specialerne på AU skrevet på et halvt år. Blot 3 % var et år under vejs.