Læges billede delt 17.000 gange - her er historien bag

En halvspist tartelet og en halvtom cola gik for to uger siden viralt. Nu fortæller sygeplejersken, der ikke kunne nå at spise op, historien bag.

Billedet af tarteletten og en pepsi blev lagt op på lægen Nadja Lindberg Bonnes Facebookprofil, hvor det blev delt mere end 17.000 gange. 

Maden og colaen var ikke hendes. Det efterladte måltid var en sygeplejerskes, der måtte gå fra sin aftensmad for at hjælpe patienter på en travlt aftenvagt. 

Med opslaget ønskede lægen at vise, hvor travlt sygeplejerskerne på hendes afdeling har: 

Der er ikke tid til at spise, der ikke tid til at gå på toilet. 

- Jeg skrev opslaget, fordi jeg hyppigere end tidligere oplever sygeplejersker være presset ud over kanten. De har ofte dobbeltvagter, påtvungne vagter og har ikke tid til at spise, fortalte Nadja Lindberg Bonne til TV2 ØSTJYLLAND.

Lægen fortalte historien om sygeplejersken, men uden at nævne hendes navn. Nu står sygeplejersken Emily Oldager Wolff frem hos Dansk Sygeplejeråd på fagforeningens Facebookprofil. 

Pålagt aftenvagt

TV2 ØSTJYLLAND har fået tilladelse til at citere fra opslaget. 

Den pågældende aften var 26-årige Emily Oldager Wolff blevet pålagt at blive på arbejde efter sin dagvagt. Hendes vagt blev dermed 16 timer lang. 

Børneafdelingen var den aften ramt af et ekstraordinært stort antal syge og dårlige børn, ligesom der var sygdom blandt personalet. 

Emily Oldager Wolff, der blev færdiguddannet i 2020, fortæller, hvad der skete, da hun forsøgte at få noget at spise:

- Jeg skulle modtage et barn fra intensiv afdeling og samtidig tage mig af et andet barn. Jeg stod stille på stuen i 5 ud af de 8 timer, hvor jeg ikke kunne gå ud. De 2 børn lå i et system, (der understøtter vejrtrækning, red.), hvor de skulle have hjælp til inhalation og suges for slim, og jeg skulle hele tiden rette op på cirkulation og respiration, siger hun. 

Delt 17.000 gange

Da hun gik, tog Nadja Lindberg Bonne billedet af sin kollegas efterladte aftensmad. Et billede, der endte med at blive delt 17.000 gange og få omtale i en lang række medier. 

- Det er tankevækkende, at der først for alvor sker noget, når en læge lægger et opslag op om, hvor travlt sygeplejersker har, siger Emily Oldager Wolff. 

Dansk Sygeplejeråds Facebookopslag

Nadja Lindberg Bonne har været læge i 10 år. Hun oplever, at problemerne bliver større og større, og hun frygter, at det kommer til at gå helt galt.

- Jeg er bekymret for, om det kan fortsætte med at være foreneligt med den patientsikkerhed, som der skal være, hver gang man er patient på et sygehus. Skrækscenariet er, at sundhedsvæsenet bryder sammen, sagde hun til TV2 ØSTJYLLAND, da hendes opslag gik viralt i midten af oktober. 

Vil have mere i løn

Konkret ser hun allerede nu, at manglen på sygeplejersker på afdelingen går ud over patienter. De når nogle gange ikke at få deres medicin til tiden, og sygeplejersker går grædende hjem fra vagt i frustration over ikke at nå de ting, som de skulle, selvom de har pisket rundt.

- Vi arbejder med syge mennesker, og travlhed er et vilkår i perioder. Vi kan aldrig få et arbejdsmiljø uden travlhed, men det er heller ikke det, vi ønsker eller beder om, siger lægen.

Emily Oldager Wolff mener, både grundløn og tillæg for sygeplejersker skal hæves, så hun kan få flere kolleger på sin afdeling. 

- Der er brug for at gøre det mere attraktivt at arbejde på sengeafdelinger, for alle de garvede sygeplejersker søger ned i klinikkerne, hvor der ikke er aften, nat og weekend-arbejde, siger hun til Dansk Sygeplejeråd.