Kvinder strømmer til fertilitets-klinikker for at donere æg

Et stort antal kvinder donorer deres æg til barnløse, efter at betalingen er mangedoblet

Aagaard Skejby Fertilitetsklinik ligger i denne bygning på Hedeager i Aarhus N. Foto: Google Street View

1 af 2

Et stort antal kvinder har meldt sig som ægdonorer, efter at betalingen er blevet 14 gange højere. Og det kan mærkes i Aarhus, hvor Aagaard Skejby Fertilitetsklinik nu mangler par til at modtage æggene.

Det skriver Berlingske, der har lavet en rundspørge til en række private og offentlige fertilitetsklinikker.

Et bredt politisk flertal besluttede i maj i år at sætte betalingen for ægdonation op fra 500 til 7000 kroner. Baggrunden var en alvorlig mangel på donoræg herhjemme.

Læs også Skanderborg er børneby nummer ét

Og effekten har været virkeligt god.

Det fastslår formanden for Dansk Fertilitetsselskab, overlæge Elisabeth Carlsen fra fertilitetsklinikken på Rigshospitalet i Berlingske.

- Der kommer to-tre-fire gange flere henvendelser, end der gjorde tidligere - dels som følge af den øgede kompensation, dels som følge af den øgede opmærksomhed omkring muligheden for at donere, siger hun.

Læs også Fertilitetsklinik lukker trods succes

Den store stigning i ægdonorer betyder, at barnløse ikke længere er nødt til at rejse uden for landets grænser for at modtage behandling med donoræg.

I Aarhus har Aagaard Skejby Fertilitetsklinik ifølge Berlingske fået cirka 35 henvendelser fra kvinder, der ønsker at donere. Faktisk er der kommet så mange henvendelser, at klinikken nu mangler par til at modtage æggene.

Ifølge Berlingske har den aarhusianske klinik allerede haft 10-15 kvinder i behandling med donoræg.

Tilstrømningen af donorer kan desuden føre til, at antallet af årlige fertilitetsbehandlinger vil kunne nå op på 500-600 på landsplan mod de knap 200, der sidste år blev gennemført, skriver avisen.