Kurt Westergaard mindes af sin gode ven: - Der var virkelig tale om en stor mand

Erik Guldager, hans gode ven og gallerist, havde et meget nært forhold til Kurt Westergaard.

I onsdags sov Muhammedtegneren Kurt Westergaard ind i en alder af 86 år efter længere tids sygdom. 

I årevis måtte han leve med PET-vagter, hemmelige adresser, og hvad Muhammedkrisen ellers efterlod ham med i årene, efter han havde tegnet profeten Muhammed, som blev trykt i Jyllands-Posten. 

Det er dog langt fra kun dét, hans ven og gallerist, Erik Guldager, vil huske ham for.

- Der var virkelig tale om en stor mand, og der er også tale om et tab.

- Vi holdt jul, var med til konfirmation, til påske, og vi var med til de komsammener, der var i familien, fortæller Erik Guldager, da vi mødes med ham mandag eftermiddag. 

Erik Guldager kigger på et billede, som Kurt Westergaard har tegnet, og mindes ham.
Erik Guldager kigger på et billede, som Kurt Westergaard har tegnet, og mindes ham.

Startede en udenrigspolitisk krise

Kurt Westergaard blev kendt, som den dansker, hvis pen brændte sig ind i historiebøgerne, da han tegnede satiretegninger af profeten Muhammed.

- Det går virkelig op for mig i dag. Hvor stort det er, lyder det fra Erik Guldager.

Tegningerne startede nemlig en udenrigspolitisk krise. 

- Det er den største internationale krise Danmark har befundet sig i siden 2. verdenskrig. Det er en meget stor rolle at få på baggrund af en meget lille tegning, siger Erik Guldager. 

Kritikerne mente han var grænseløs, og han vanærede profeten. 

- Hvis det alene handler om at provokere, så mener jeg, det er forkert. Sådan lød det blandt andet fra Radikale Venstres Rabih Azad-Ahmad dengang. 

Mens han for andre blev et symbol på ytringsfriheden. 

Erik Guldager.
Erik Guldager.

Blev forsøgt myrdet 

Men det har ikke uden risici. 

I 2010 forsøgte en somalisk mand eksempelvis at myrde Kurt Westergaard i hans hjem. Også det oplevede Erik Guldager på tæt hold.

- Jeg stod op næste dag som den første og ser, at hjemmet er smadret totalt, og vi står midt i nogle knasende glasskår. Det er hele er så forfærdeligt, og lige der, der ved vi godt alle sammen, at nu ændrer det sig, fortæller Erik Guldager. 

For selvom Kurt Westergaard i sig selv blev et symbol for frihed, så blev hans egen frihed kraftigt begrænset med tegningerne. 

- Alle vinduerne blev skiftet ud med nogle meget, meget tykke skudsikre vinduer, der kom en politistation i haven, der kom 100 kameraer rundt omkring til kæmpe overvågning af hele området, og der kom PET-vagter på og adgangskontrol og en helt masse andre ting, og lige pludselig så er Kurt faktisk fanget i sit eget hjem, fortæller hans gode ven. 

Men nu er Kurt Westergaard her ikke længere, og PET-folkene må på andre opgaver. Mens Erik Guldager er efterladt med minderne og tegningerne.

- Han har virkelig fyldt meget og nu kommer der så den her stilhed, afslutter han. 

VIDEO: Hør Erik Guldager fortælle om Kurt Westergaard og hans liv.