Kun tre andre arbejder med det samme som Jonas

Jonas Enevoldsen Andreasen var betaget af saxofonen, fra han var helt lille. I dag spiller, underviser og reparerer han instrumentet.

Den første saxofon kom til verden i 1840'erne, og halvandethundrede år senere gjorde Jonas Enevoldsen Andreasen det samme. Da han var 12, mødtes de første gang, og han har holdt instrumentet i hånden siden. 

- Jeg så en, der så sej ud til en musikskolekoncert, og det var så en saxofon, hun havde. Og så sagde jeg til min mor: "Det der, det vil jeg også", siger han.

quote Det har været med til fuldstændig at definere resten af mit liv

Jonas Enevoldsen Andreasen

Og som sagt, så gjort. Jonas Enevoldsen Andreasen var betaget fra første øjeblik. Kærligheden til instrumentet betød, at han senere valgte en uddannelse, som kun tre andre i landet har.

Det krævede dog vedholdenhed. For det var ikke altid let at være den eneste med hang til saxofonens bløde toner blandt ungdommen i det midtjyske.

Alt blev vendt på hovedet

I hjembyen Bjerringbro var det nemlig ikke saxofoner, men sport, der hittede. 

- Rent kulturelt var det fedest, hvis man var vild med håndbold. Så der følte jeg mig nok lidt alene, siger Jonas Enevoldsen Andreasen.

IMG_4934

Det blev dog vendt helt på hovedet, da han begyndte på efterskole.

- Lige pludselig var det at spille saxofon ægte cool. Lige pludselig var det bare en oplevelse af, at det, jeg lavede, var det fedeste, man kunne lave, siger musikeren.

- Det gav mig en følelse af, at verden er okay, og jeg er okay. Og det har været med til fuldstændig at definere resten af mit liv.

Nemt at lære

Jonas Enevoldsen Andreasen gik musikkens vej og blev uddannet saxofonist fra Konservatoriet i Aarhus. Og så kom han i lære som saxofonreparatør. Et fag, som kun fire personer i Danmark mestrer, fortæller han.

Jonas reparerer saxofoner, der er ældre, end han selv regner med at blive. Det foregår i hans eget værksted i det nordlige Aarhus.
Jonas reparerer saxofoner, der er ældre, end han selv regner med at blive. Det foregår i hans eget værksted i det nordlige Aarhus.

Udover at han spiller og reparerer, dirigerer han flere orkestrer. Blandt andet Region Midtjyllands Ungdoms Big Band, hvor der er unge fra hele regionen.

- Det er tydeligt at se, at dem fra de store byer har haft flere tilbud. Når vi for eksempel har nogle fra Lemvig, er der en helt anden sult efter at være en del af noget. Det kan jeg virkelig spejle mig i, siger Jonas Enevoldsen Andreasen.

Han håber ikke, at det forhindrer dem fra de mindre byer i at følge de jazzede toner. For faktisk er det et ret nemt instrument at lære, forsikrer han.

- De fleste kan hurtigt spille en melodi, der lyder helt okay. Men det tager selvfølgelig et helt liv at blive rigtig god til det. Sådan er det jo med det meste, siger musikeren.

Se hele indslaget om saxofonnørden Jonas her: