Kritik af intelligensundersøgelse

Århus-forsker møder kritik i Ledernes Hovedorganisation

Det er ikke forskelle i intelligens, der er afgørende for, at der er flere mandlige end kvindlige ledere. Det mener Ledernes Hovedorganisation, der ikke har den store tiltro til Århus-professoren Helmuth Nyborgs undersøgelsesresultater om kønsforskelle og intelligens.

Undersøgelsen viser, at der er flere superintelligente mænd end kvinder, og Helmuth Nyborg mener derfor, at der vil være flere velkvalicerede mænd end kvinder til f.eks. de øverste chefposter.

- Den tror vi ikke på. Vi ser snarere, at det er kulturen i den enkelte virksomhed, der er afgørende for, om chefen er mand eller kvinde, ligesom der er kvinder, der selv fravælger topjobbene, siger Lisbet Berning, der er chefkonsulent i Ledernes Hovedorganisation.

Det er en kendt sag, at der er langt mellem kvinderne på direktionsgangene i Danmark. Kun hver femte danske topleder er af hunkøn.

Ledernes Hovedorganisation laver i samarbejde med Handelshøjskolen i Århus hvert andet år et ledelsesbarometer, der med svar fra 1200 ledere giver et indblik i, hvordan ledelse udøves og på hvilke betingelser. Ifølge barometeret er der ingen synlige intelligensforskelle mellem mandlige og kvindelige ledere.

- De kvindelige ledere er ligeså ambitiøse som mændene, og de er ofte mere veluddannede, siger Lisbet Berning.

En undersøgelse fra FNs udviklingsorganisation UNDP viste for nylig, at mens kun hver femte danske topleder er af hunkøn, så er det hver tredje i Sverige og Island.

Det skyldes ifølge Ledernes Hovedorganisation, at de nordiske naboer har arbejdet mere aktivt for at få kvindelige topledere, og at en aktiv personalepolitik hjælper på udviklingen.