Kritik af betaling

Politikere vil hjælpe forældre til handicappede børn

02:38

1 af 2

Flere politikere i Aarhus Byråd vil komme forældre til handicappede børn til undsætning.

Det kom frem her til aften på et byrådsmøde, hvor netop kommunens fortolkning og håndtering af regler, hvad angår anbringelse af handicappede børn var på dagsordenen.

Aarhus Kommune har fået massiv kritik af forældre til handicappede børn, fordi forældrene pludselig er blevet opkrævet betaling, fordi deres børn er anbragt på en institution eller i familiepleje.

Se også: - Det er uretfærdigt

På baggrund af en afgørelse i Ankestyrelsen i 2012 har kommunen ændret praksis og krævet brugerbetaling fra omkring 70 forældre.

Det er denne praksis, som flere politikere i byrådet nu vil have Ankestyrelsen og politikerne på Christiansborg til at forholde sig til.

Vil bremse betaling

I Aarhus Kommune betaler 72 procent af forældrene for at have anbragt deres børn, mens det kun angiveligt er gældende for otte og 18 procent i henholdsvis Randers og Horsens:

- Det er jo et problem som udgangpunkt, at vi har en lovgivning med så meget elastik, at man kan udmønte den efter forgodtbefindende, siger Christian Budde (V), som er medlem af kommunens socialudvalg, til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Flere af de politiske partier i Aarhus Byråd opfordrer nu socialrådmand Thomas Medom (SF) til at indstille forældrebetalingen, indtil Ankestyrelsen er kommet med en vurdering.

Den opfordring vil formentlig blive præsenteret i et beslutningsforslag til rådmanden ved næstkommende byrådsmøde, som er om 14 dage:

- Vi synes, at den tvivl skal komme familierne til gode, siger Marc Perera Christensen (K).

Forældrebetalingen bliver opkrævet, fordi kommunen ifølge Ankestyrelsens afgørelse kan tillade sig det, hvis opholdet på for eksempel en institution udelukkende drejer sig om pasning og pleje og ikke handler om behandling.

Du kan se et tv-indslag om politikernes kritik af kommunens håndtering af reglerne øverst i artiklen.