Krigshelt hyldet med statue: Reddede 10.000 kinesere fra døden

En statue til minde om en dansk krigshelt, der reddede tusindvis af kinesere under en blodig massakre i 1937-38, blev i dag afsløret i Mindeparken i Aarhus.

01:46

Et stort følge bestående af familiemedlemmer, kinesere og mange andre interesserede var mødt op lørdag for at se afsløringen af Bernhard Sindbergs statue.

Aarhusianske Bernhard Sindberg var indtil i dag formentlig ukendt for de fleste aarhusianere. Men nu har han en statue i Mindeparken skænket af den kinesiske by Nanjing. I den tidligere hovedstad er han nemlig kendt og en vigtig del af historieundervisningen i skolen.

For i årene 1937-38 under den blodige Nanjing-massakre reddede danskeren tusindvis af kinesere fra de japanske tropper.

Læs også Reddede tusindvis af kinesere - nu æres den danske Schindler af Dronningen

- Det er uvirkeligt, at det er et familiemedlem, som skal stå der, lød det under afsløringen af statuen i dag fra Bernhards grandniece, Stinne Stenvig Jørgensen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Statuen er udført af de tre billedkunstnere Shang Rong, Fu Licheng og danske Lene Desmentik som et fælles dansk-kinesisk kunstnerisk samarbejde.

Stinne Stenvig Jørgensen var stolt mødt op for at overvære øjeblikket, hvor statuen af Bernhard Sindberg skulle afsløres.

26-årig opsynsmand

Som ung rejste 26-årige Bernhard Sindberg ud for at opleve verden. Han endte som opsynsmand på en af FLSmidts cementfabrikker i december 1937, bare få dage før japanske tropper indtog byen og påbegyndte det, der senere så fik navnet Nanjing-massakren.

For at markere, at cementfabrikken var udenlandsk ejendom, der ikke var indblandet i krigen, hejste Sindberg og hans tyske kollega både det danske og det tyske flag på toppen af fabrikken.

Uden hans hjælp havde vi ikke haft nogen chance for at overleve. Vi håber, at godheden i folk som Sindberg vil leve videre.

Wang Yongli

Japanerne var ikke interesseret i at komme i konflikt med hverken Danmark eller det daværende Nazityskland, så mens resten af byen blev ødelagt, gik japanerne en stor bue udenom cementfabrikken.

Det opdagede den kinesiske befolkning hurtigt, og inden længe samlede der sig tusindvis af mennesker omkring fabrikken.

I løbet af seks uger blev omkring 300.000 mennesker dræbt i Nanjing.  Foto: Malcolm Rosholt / University of Bristol

Fra fabrik til flygtningelejr

I begyndelsen så Sindberg gennem fingre med menneskehavet omkring fabrikken, men der gik ikke længe, før han besluttede sig for at træde til, fortæller forfatter Peter Harmsen, der netop har udgivet bogen 'Sindberg'.

- Inden for de allerførste timer besluttede han sig for at gå i brechen for de forsvarsløse kinesere. Når japanerne kom, trådte han ud foran dem. Kun bevæbnet med Dannebrog, fortalte forfatteren i 'Go' morgen Danmark' den 20. august.

Læs også Forslag: Horsens bør hædre verdenskendt bysbarn med statue

De næste seks uger forvandledes fabrikken og området omkring den til en flygtningelejr og et felthospital.

Sindberg og hans tyske kollega Karl Günther risikerede flere gange deres liv, når de kørte ud af byen for at skaffe mad og medicin, men i sidste ende reddede de flere tusinde mennesker.

- Uden hans hjælp havde vi ikke haft nogen chance for at overleve. Vi håber, at godheden i folk som Sindberg vil leve videre, sagde den dengang 82-årige Wang Yongli i 2006 til China Daily.

Dannebrog og Nazi-flaget i Sindbergs interimistiske flygtningelejr i Nanjing.  Foto: Anita Günther

Havde viljen og modet

Som teenager havde han tilbragt 100 dage på cementfabrikken.

I Kina har Sindberg været anerkendt i mange år – og har haft sin egen statue.

Indtil videre er hans handlinger ikke blevet markeret herhjemme, men det blev der lavet om på i dag.

Han så ikke sig selv som en helt. Han gjorde bare, hvad der skulle gøres.

Ole Sindberg, halvbror

For kl. 11 afslørede Hendes Majestæt Dronningen statuen af Bernhard Arp Sindberg i Mindeparken i Aarhus.

- Han havde viljen og modet og tilsidesatte sig selv, da det var allermest påkrævet. Han var en helt, lød det fra Dronning Margrethe i Mindeparken.

Hendes Majestæt Dronning Margrethe trak klædet af statuen og afslørede dens udseende i Mindeparken lørdag. 

Så ikke sig selv som helt

Blandt tilhørerne var flere familiemedlemmer til krigshelten.

De er stolte over hæderen og deres familiemedlems store meritter.

- Han reddede 10.000. Det må have krævet et sindssygt mod, og han var kun 26 år, sagde niecen Gitte Arp Stenvig Andersen til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Hyldest til Kim Larsen: Vej skifter navn til Rabalderstræde

Fra USA deltog Bernhards halvbror Ole Sindberg.

- Han så ikke sig selv som en helt. Han gjorde bare, hvad der skulle gøres.

Bernhard Sindberg fotograferet i Aarhus, hvor han er født og opvokset. Foto: Mariann Arp Stenvig / Aarhus Stadsarkiv Foto: Mariann Arp Stenvig / Aarhus Stadsarkiv

Den danske Schindler

Forfatter Peter Harmsen mener dog alligevel sagtens, at Sindbergs bedrifter kan sammenlignes med den langt mere kendte fabriksejer Oskar Schindler, der et par år senere reddede næsten 1200 jøder fra den visse død i de nazistiske udryddelseslejre ved at ansætte dem på sine fabrikker.

- Selvom de begge var fuldstændig gennemsnitlige eksistenser i fredstid, viste de i krigstid, at de var gjort af et særligt stof. De havde begge et moralsk kompas, som ikke mange af os har, siger Peter Harmsen.

Hos os er Sindberg en stor helt, fordi han har reddet mange kinesiske liv. I Kina lærer vi om ham i skolen.

Xei Fia

På grund af sine modige gerninger bliver Bernhard Sindberg hyldet som en folkehelt i Kina med tilnavne som 'vor frelser' og 'den hvide Buddha'.

Det fortæller Xei Fia, der er født og opvokset i Nanjing, og som i dag bor i Danmark.

- Hos os er Sindberg en stor helt, fordi han har reddet mange kinesiske liv. I Kina lærer vi om ham i skolen, forklarede hun i 'Go' morgen Danmark' den 20. august.

Læs også Festugen er i gang: Disse oplevelser kan du få gratis

Og nu har Bernhard Sindberg så altså sin egen statue midt i Aarhus. Og dens udseende er godkendt af familien.

- Den er flot skåret, lød det fra niecen Gitte Arp Stenvig Andersen efter Dronningens afsløring.